<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opinie

Allerzielen is goed voor ons

KN Redactie 16 november 2016
image
'Allerzielen is een van de mooiste gedenkdagen die we hebben' (Foto: AP)

Eén van de mooiste gedenkdagen die we in katholieke Kerk hebben, is Allerzielen. Het is prachtig om samen stil te staan bij de overleden familieleden, vrienden en anderen. Dat doen we te weinig in onze samenleving.

Mijn eigen kerk in het Twentse dorpje Hengevelde, heeft een mooie traditie bij Allerzielen. We lopen dan samen van de kerk naar het kerkhof. Iedereen draagt dan een kaars. Velen zijn in gedachten bij een dierbare die is overleden, door ziekte, ongeluk of door ouderdom.

Dit jaar zal ik zo voor het eerst denken aan mijn vader. Die overleed in januari, op hoge leeftijd. Het is mooi dat ik zo lang mocht genieten van zijn wijze woorden, maar het was toch een abrupt afscheid. Ik prijs me gelukkig dat zeer veel mensen naar de begrafenisdienst kwamen.

Een mooie plaats

De kerk is een mooie plaats om samen te herdenken. Het is jammer dat steeds minder mensen dat beseffen. Want zo langzamerhand moeten vele kerken sluiten, omdat de parochianen wegblijven.

Onze samenleving is harder en economischer geworden: vele mensen vinden geld verdienen het belangrijkste in het leven, ook op zondag. Maar wie wegblijft uit de kerk onderschat de emotionele waarde die de Mis heeft. Vieringen zoals Pasen, Kerstmis en Allerzielen hebben een doel: het is goed om samen naar de kerk te gaan, samen te herdenken, samen te rouwen en te vieren. Dat is goed voor God, maar ook voor ons als mens.

Halloween

Als mensen hebben we nu eenmaal behoefte om de verloren dierbaren te herdenken. Maar velen doen het op een afstandelijker manier. Bijvoorbeeld via het tv-programma Voor wie steek jij een kaarsje op? Presentatrice Anita Witzier van de KRO -NCRV bespreekt zo het leven van overledenen, en laat ze op die manier als het ware voortleven. Dat is nog passend voor Allerzielen.

Schameler wordt het als ik kijk naar de opkomst van Halloween. Sommigen lijken de viering van Allerzielen te verruilen voor Halloween, met alle commerciële aandacht voor skeletten, kerkhoven, heksen en spinnenwebben.

Het origineel is beter

Vast voorzien deze spullen tijdens de herfstige tijden enigszins in de behoefte aan de herdenking van overledenen.
Maar de originele versie is beter: de echte viering in de kerk, samen met gezinsleden en mede-kerkgangers.

De kerkdienst staat veel dichter bij God en de Bijbel, het helpt veel beter om het verlies van dierbaren te verwerken. Iedere pastoor kan Gods boodschap over leven en dood beter verwoorden dan een willekeurige winkelier met Halloween-versiering in de etalage.
Het leven is mooi, ook nadat het is geleefd.

Voltooid leven

Ik vind wel dat we moeten proberen zo lang mogelijk te leven, hoe dan ook. Ieder mens heeft een fase waarin het leven opgroeit en een fase waarin het afsterft. De stervensfase hoort bij het leven, net als ziektes en ongelukken. Waar staat in de Bijbel dat al je levensdagen voorspoedig en gelukkig zouden moeten zijn? Juist door de donkere wolken op zijn tijd, leer je zonneschijn waarderen.

Het is jammer dat de regeringscoalitie van VVD en PvdA nu een voorstel heeft ingediend voor ‘voltooid leven’. Zelfs mensen zonder medische klachten zouden dan hulp mogen krijgen om te sterven. De ‘paarse’ partijen willen bovendien dat hulp bij zelfdoding niet langer strafbaar wordt.

Tien Geboden

Ik vind dat geen goed voorstel. Kijk even naar de Tien Geboden, die God ons via Mozes heeft gegeven. Gij zult niet doden, staat er. Wij als mensen hebben het -leven gekregen. Dan hebben we niet het recht om zelf zomaar te oordelen dat het wel genoeg is geweest.

De Nederlandse euthanasiewet biedt al voldoende mogelijkheden voor de Nederlanders die daar behoefte aan hebben. Ik mag hopen dat dit voorstel voor ‘voltooid leven’ zelf binnenkort een stille dood zal sterven. Dan mag dit mag dit idee bij de andere ‘puinhopen van paars’.

Goed om te herdenken

Wellicht was het idee zelfs louter bedoeld om de gelijktijdige presentatie van het CDA-verkiezingsprogramma te overschaduwen, zoals NRC Handelsblad suggereerde.

In elk geval hoop ik dat u van dit verhaal onthoudt, dat het goed is om de gestorven dierbaren te blijven herdenken. Het beste kan dat volgens mij in de kerk tijdens Allerzielen, een van de mooiste gedenkdagen die we hebben.

Annie Schreijer-Pierik is lid van de CDA-delegatie in het Europees Parlement.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.