<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Debat: Trump paait pro-lifers, Clinton pro-choicers

KN Redactie 11 oktober 2016
image
Donald Trump en Hillary Clinton tijdens het debat van zondag, waarin het er ongemeen fel aan toe ging. (Foto: AP)

De Amerikaanse presidentskandidate Hillary Clinton heeft gezegd dat ze rechters in het Hooggerechtshof wil die Roe versus Wade overeind houden, het vonnis waarmee abortus in de VS legaal werd.

Ze deed dit in het presidentieel debat van zondag met Donald Trump. Trump op zijn beurt zei dat hij rechters wil “gemodelleerd naar opperrechter Scalia”, het eerder dit jaar overleden katholieke lid van het Hooggerechtshof.

‘Roe v. Wade’

Clinton verweet Trump in het debat: “Donald heeft namen gegeven van mensen die hij zou overwegen [als opperrechter], mensen die Roe v. Wade zouden omkeren. Ik wil een Hooggerechtshof dat bij Roe v. Wade en het recht van een vrouw te kiezen blijft.”

Scalia een ‘geweldige rechter’

Trump van zijn kant noemde de eerder dit jaar overleden opperrechter Antonin Scalia een “geweldige rechter” en voegde toe: “Ik ben van plan rechters te benoemen die erg naar opperrechter Scalia gemodelleerd zijn.”

Hij zei er “twintig” uitgekozen te hebben, “mensen die de grondwet van de Verenigde Staten zullen respecteren, en ik denk dat dit zo belangrijk is”.

Brief aan katholieke leiders

Kort voor het debat stak Trump ook al de hand uit naar katholieken. In een brief aan katholieke leiders die in Denver bijeen waren schreef hij vorige week toegewijd te zijn aan de pro-life zaak, de godsdienstvrijheid en schoolkeuze, meldt de Catholic Herald.

“Ik heb”, schreef Trump, “een boodschap voor katholieken: ik zal er zijn voor jullie. Ik zal naast jullie staan. Ik zal voor jullie vechten.”

Uitspraken Trump ‘walgelijk’

De als conservatief bekend staande organisatie CatholicVote.org riep intussen Trump met zoveel woorden op, op te stappen: “Als Donald Trump onwillig is om aan de kant te stappen, moet het Republikeins Nationaal Comité snel handelen uit basaal fatsoen en zelfbehoud.”

Aanleiding is de opname uit 2005 die opdook waarin Trump zich denigrerend uitliet over vrouwen. Zijn uitspraken zijn “walgelijk en gewoon onverdedigbaar. In de opname schept hij op over het seksueel aanvallen van vrouwen. Christenen zouden hun adem niet moeten verspillen aan het verdedigen ervan”.

‘Enorme bedreigingen’ als Clinton president wordt

CatholicVote.org schrijft tot nu toe Trump te hebben verdedigd met betrekking tot zijn plannen voor onder meer onderwijskeuze, benoemingen in het Hooggerechtshof en het beschermen van de godsdienstvrijheid.

“We hebben evenzeer de aandacht gevestigd op de enorme bedreigingen die Hillary Clintons beleid opwerpt als zij president zou worden, terwijl we de lafheid en het schandaal bekritiseerden van Tim Kaines uitbuiting van het katholicisme.”

‘Buitengewoon gebrekkige kandidaten’

“Ons doel”, aldus de organisatie, “is eenvoudig geweest: zoveel mogelijk goed waarborgen uit een verschrikkelijk moeilijke presidentiële strijd tussen twee buitengewoon gebrekkige kandidaten.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.