<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Commentaar

Eenzaamheid

KN Redactie 30 september 2017
image
(Screenshot: samentegeneenzaamheid.nl)

In een land waar we gek worden van de drukte en de dagelijkse files, en er bijna geen volledig stille plek meer te vinden is, voelt meer dan een miljoen mensen zich sterk eenzaam.

In een land waar we gek worden van de drukte en de dagelijkse files, en er bijna geen volledig stille plek meer te vinden is, voelt meer dan een miljoen mensen zich sterk eenzaam. Dat meldt de website samentegeneenzaamheid.nl van de Coalitie Erbij, een samenwerkingsverband van maatschappelijke organisaties.

“Eenzaamheid is vooral een probleem voor mensen die het sterk of langdurig voelen. Dan kan een negatieve spiraal ontstaan”, aldus de site. Dat heeft grote gevolgen voor onze samenleving, want eenzaamheid leidt tot gezondheidsrisico’s en een steeds kleinere betrokkenheid bij de maatschappij.

Duit in het zakje

‘Kom erbij!’ is dan ook het thema van de Week van Eenzaamheid, die tot en met 1 oktober loopt. Eenzaamheid aanpakken begint namelijk met het leggen van contact, zo stelt de Coalitie Erbij. Dan moet je natuurlijk wel weten wie eenzaam is, en dat is de kern van het probleem. “Vrijwel niemand die zich eenzaam voelt, komt hier openlijk voor uit.”

Niet alleen eenzaamheid bestrijden is dan ook het devies, maar vooral ook eenzaamheid voorkomen. Hoe dat te doen? Mensen kunnen zelf al veel doen, zo stelt de Coalitie Erbij, door aan een sterk sociaal netwerk te bouwen, maar allerhande organisaties bieden ook steeds meer activiteiten aan.

De Kerk doet daarbij ook een duit in het zakje, maar dat laat niet onverlet dat ook wij gelovigen steeds mogen nadenken over de vraag wat wij zelf kunnen betekenen bij dit groeiende probleem.

Zout en licht zijn

Paus Franciscus schreef er onlangs over in een brief aan de Japanse bisschoppen. Hij riep hen op niet te berusten bij het zien van de uitdagingen waar de huidige samenleving ons voor stelt, “ook al baren sommige problematische situaties grote zorgen”.

De paus verwees naar het hoge aantal echtscheidingen in Japan en het schrikbarend hoge aantal zelfmoorden onder jongeren, maar ook naar de “obsessie voor werk en inkomen”. Een samenleving zegt hij, “die mee rent in de economische ontwikkeling, creëert ook onder jullie mensen die arm, verstoten en uitgesloten zijn”.

In zo’n context van eenzaamheid en uitsluiting, zegt Franciscus, is het hard nodig dat de Kerk voortdurend opnieuw de keuze maakt voor Jezus’ missie: zout en licht zijn.

Zelfgave

Wij als gelovigen moeten zelf ten diepste ervaren en begrijpen wat het betekent lief te hebben zoals Jezus, om er dan op uit te trekken met die liefde “die gratis is, om zelfgave draait en om barmhartige vergeving”.

Als mensen die liefde ervaren, zegt de paus, “worden ze in staat gesteld om tegen de stroom in te gaan en zich toe te vertrouwen aan de Heer, die niet teleur stelt. Het is een getuigenis waar de Japanse samenleving zo’n nood aan heeft”. En niet alleen de Japanse.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.