<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opinie

EU moet meer opkomen voor godsdienstvrijheid

KN Redactie 8 juli 2017
image
Meriam Ibrahim ontmoette in 2014 paus Franciscus. Nu doet zij een klemmend beroep op de Europese Unie om meer te doen voor de mensenrechten in de wereld. (Foto: AP)

“Wat mij is overkomen, overkomt velen elke dag”, zo zei de om haar geloof vervolgde Meriam Ibrahim onlangs in Brussel. Het wordt de hoogste tijd dat de Europese Unie en haar lidstaten hun verantwoordelijkheid gaan nemen voor het beschermen van de godsdienstvrijheid overal te wereld.

De ‘Intergroep Godsdienstvrijheid en Levensovertuiging’ van het Europarlement, waarvan Europarlementariërs Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP) en Dennis de Jong (SP) co-voorzitter zijn, brengt elk jaar een rapport uit over de stand van zaken in de wereld op deze gebieden. Het rapport over 2016 is onlangs gepresenteerd in Brussel; in een volle zaal met ruim honderd personen van allerlei organisaties en instellingen en met een zeer bijzondere gast: Meriam Ibrahim.

Ter dood veroordeeld

De Soedanese Meriam Ibrahim werd in mei 2014 in Khartoem ter dood veroordeeld. Zij groeide op als dochter van een islamitische vader en een christelijke moeder. Op 6-jarige leeftijd liet haar vader het gezin in de steek. Nadien werd Ibrahim christelijk opgevoed.

In 2011 leidde dat tot problemen toen ze trouwde met de christen Daniel Wani. Ze werd opgepakt omdat ze zich bekeerd zou hebben van de islam tot het christendom. Twee maanden na haar veroordeling kwam ze dankzij buitenlandse bemiddeling vrij. Sindsdien woont ze met haar man en kinderen in de Verenigde Staten.

Een appel op de Europese Unie

Meriam Ibrahim deed met haar aanwezigheid bij de presentatie van het jaarrapport in Brussel een appel op de Europese Unie om veel meer werk te maken van de vrijheid van allerlei mensenrechten. Want juist zij heeft een geschiedenis met Europa.

Ze werd door de toenmalige Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Federica Mogherini, met een regeringsvliegtuig uit Soedan weggehaald. Mogherini is tegenwoordig de Europese ‘minister van buitenlandse zaken’ en dus medeverantwoordelijk voor het Europees opkomen van de mensenrechten in de wereld.

Ontmoeting met paus Franciscus

Ibrahim landde in 2014 op een vliegveld in Italië, en had vrij snel na haar aankomst een ontmoeting met paus Franciscus. “De paus was bijzonder vriendelijk. Hij vroeg mij om na enige tijd van rust met hem en vele anderen mee te strijden voor de vrijheid van godsdienst in de wereld. Het heeft mij drie jaar gekost, maar hier ben ik, in Europa met een dringend appel op de Europese Unie en aan alle aanwezigen: blijf opkomen voor geloofsvervolgden. Overal, altijd. Wat mij is overkomen, overkomt velen elke dag. Dat kan en mag niet zo zijn.”

Schokkende conclusies

De conclusies van het rapport van de Intergroep zijn schokkend. Er is afgelopen jaar veel te weinig met de vorige aanbevelingen van de groep gedaan. De EU heeft zich te eenzijdig op handel en economie gericht, en onvoldoende op mensenrechten en godsdienstvrijheid. Wel is een uitdrukkelijk verzoek van ons gehonoreerd: de EU heeft een speciale gezant voor godsdienstvrijheid, de Slowaak Ján Figel, aangesteld. Zijn mandaat is nog wat beperkt, maar hij ís er.

Agenda uitvoeren

De EU moet meer doen voor mensen die om hun geloof of levensovertuiging worden vervolgd. Maar we kunnen ook onze zegeningen tellen. De samenwerking tussen de ChristenUnie-SGP en de SP binnen de Intergroep, heeft ervoor gezorgd dat bij de Europese instellingen godsdienstvrijheid nu hoog én structureel op de agenda staat. En we gaan nu een nieuwe fase in: die agenda invullen en uitvoeren.

Ook is een eerste begin gemaakt met trainingen voor Europese diplomaten die werken op de bijna 150 EU-ambassades overal ter wereld. In die trainingen worden de diplomaten alert gemaakt, hoe ze in hun werkland onderdrukking vanwege godsdienst kunnen signaleren en aanpakken. De Intergroep is direct betrokken bij die trainingen.

Ons ideaal

Hopelijk worden de aanbevelingen van het nieuwe rapport wél uitgevoerd in het komende jaar. Beide EU-sprekers bij de presentatie van ons rapport, de Europese gezanten Figel en Lambrinidis, hebben dat in elk geval duidelijk toegezegd. Ze hebben met nadruk ons ideaal gesteund, dat ieder mens haar of zijn geloof of levensovertuiging vrij moet kunnen beleven, in elk land in de wereld. Europa kan daaraan een belangrijke bijdrage leveren.

Maarten van de Fliert is voorlichter van de Eurofractie van de ChristenUnie-SGP (met Europarlementariër Peter van Dalen) in Brussel.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.