<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Commentaar

Geboorterecht

KN Redactie 17 augustus 2017
image
De Amerikaanse aartsbisschop Charles Chaput (Foto: AP)

Christenen kunnen de (voor)pret van de hemel niet laten verpletteren door de ellende van de wereld. De Amerikaanse aartsbisschop Charles Chaput zei het iets gepolijster en gaf er een onderbouwing bij.

Het vooruitzicht op de hemel is ons geboorterecht, verkregen bij ons doopsel. Dat betekent niet dat we onze schouders mogen ophalen over de wereld om ons heen. Evenmin dat we zorgeloos door het leven kunnen gaan in de veronderstelling dat we toch wel in de hemel komen.

Gods weg volgen

En toch. Wat kan je, als je geen domme risico’s neemt, eigenlijk gebeuren als je Gods weg volgt? “Als we vasthouden aan die vreugde, als we vasthouden aan God, dan is alles mogelijk”, aldus Chaput. Hij sprak tot leiders van katholieke clubs in de VS die zich tegenover een vijandiger wordende cultuur gesteld zien, waarin bepaalde religieuze overtuigingen steeds vaker het predicaat ‘haat’ wordt opgeplakt.

“De enige manier om een cultuur nieuw leven in te blazen is door ons leven vreugdevol en vruchtbaar te leven, als individuen die worden geleid door overtuigingen die groter zijn dan wijzelf en die wij delen met mensen die wij kennen en liefhebben. Het is een weg die heel eenvoudig en tegelijkertijd moeilijk is. Maar het is de enige manier om een revolutie teweeg te brengen die ertoe doet.”

Wereld tegemoet treden

“Het is door ons dat God in de samenleving handelt (…) alleen als we die missie uitvoeren zal alles ten goede keren.” Chaput waarschuwt daarom zich juist niet uit de wereld terug te trekken. “Wij moeten haar tegemoet treden en bekeren.” “Wij hebben alle reden om in God te vertrouwen en in Hem onze hoop te vinden.”

Tegenover de vaak verpletterende gedachte aan alle ellende in de wereld, ver weg en soms akelig dichtbij, staat een andere waarheid die we soms dreigen te vergeten. Dat God ieder van ons, met al onze zwak- en eigenaardigheden, maar ook voorzien van talenten, in deze tijd, op deze plek, onder deze omstandigheden heeft geplaatst. Dat is geen toeval of noodlot! Hij geeft kracht naar kruis, hoe zwaar ook.

Genademiddelen

Lijden blijft lijden, maar soms mag je ervaren dat zijn juk inderdaad zacht en zijn last licht is. Omdat Hij het zelf is die meedraagt. Zoals jij het bent die een stukje van zijn kruis mee mag helpen dragen. Alleen als je daarvoor je leven durft prijsgeven, zul je het juist winnen. En voor anderen, voor wie je mee leert lijden.

Om dat te kunnen geeft Hij de genademiddelen, waar wij om moeten vragen en die we met beide handen moeten aangrijpen.

En ons door Hem laten omvormen. Door dagelijks het Evangelie te lezen, zoals paus Franciscus ons op het hart drukt. Of door Hem te aanbidden in het Allerheiligste als dat ergens kan. Als het waar is dat een mens wordt waar hij naar kijkt, dan snap je vanzelf waarom.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.