fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Commentaar

Gemeenschap zijn

KN Redactie 10 november 2017
image
'Je onderdeel voelen van een christelijke gemeenschap zoals de paus die omschreef, is cruciaal voor een bloeiend geloofsleven.' (Foto: AP)

De heilige Willibrord verkondigde in de zevende eeuw het Evangelie in onze streken en legde daarmee het fundament voor de Kerk in ons land. Om die reden is de ‘apostel van de Lage Landen de patroon van de Nederlandse kerkprovincie. Afgelopen dinsdag was zijn feestdag.

Zoveel eeuwen na zijn verkondigingswerk, moeten we constateren dat de Lage Landen weer missiegebied zijn geworden. Onlangs werden wij als redactie ons daar ook weer bewust van. Gezamenlijk waren we op retraite, om te bezinnen, om samen stil te staan bij ons werk en vooruit te kijken naar de toekomst.

Gastvrij

Buitengewoon gastvrij werden we ontvangen in het seminarie Redemptoris Mater in Nieuwe Niedorp. Daar in Noord-Holland volgt een internationale groep mannen, verbonden aan de Neocatechumenale Weg, de priesteropleiding.

Jonge mannen, de meesten zijn begin twintig, die vanuit de hele wereld naar Nederland zijn gestuurd om hier in dit missieland de Kerk te dienen. Vanuit alle hoeken van de Wereldkerk komen ze, onder meer uit Colombia, Peru, India en Spanje.

Dienstbaarheid

En dienen doen ze, dat hebben we als redactie aan den lijve mogen ondervinden. Niets was hen te veel, overal werd voor gezorgd. Deze jonge mannen zullen het echt niet altijd gemakkelijk hebben in een voor hen zo ander land, met een andere taal, andere gewoontes en gebruiken, ander eten en een andere manier van kerkzijn en geloven.

En toch sprak alles daar in Noord-Holland van verbondenheid en dienstbaarheid. Precies zoals paus Franciscus in april 2014 tijdens een ochtendmis in Casa Santa Marta de drie kenmerken van een christelijke gemeenschap omschreef: “Harmonie, getuigenis en zorg voor de naasten.”

Christelijke gemeenschap

En wat je dan mag ervaren, is hoe goed het je doet om je in deze vaak zo stormachtige wereld een te voelen met een groep gelovigen, met een Wereldkerk. “Waar er twee of drie verenigd zijn in mijn Naam, daar ben Ik in hun midden.” (Mt. 18,20), zei Jezus niet voor niets.

Je onderdeel voelen van een christelijke gemeenschap zoals de paus die omschreef en zoals we die mochten ontmoeten in het seminarie in Noord-Holland, is cruciaal voor een bloeiend geloofsleven. Niet om buiten de wereld te staan, maar om er samen middenin te staan. Want juist zo’n gemeenschap heeft uitstraling en kan werkelijk missionair zijn.

KN-Lezersdag

Ook met u als lezer willen wij bij Katholiek Nieuwsblad zo’n gelovige gemeenschap vormen. Om elkaar te versterken en te bemoedigen, en om dat gevoel ook weer naar buiten toe door te geven. Heel praktisch geven we daar vorm aan op de KN-lezersdag komende zondag. Van harte hopen wij u daar dan ook te mogen begroeten.