<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Commentaar

God in Nederland

KN Redactie 24 maart 2016
image
(Foto: AP)

Nederland is geen christelijk land meer, stellen verschillende media met enige tevredenheid vast. Nog even en het is uit met de gekheid.

Aanleiding is de publicatie van het onderzoek God in Nederland, dat voor de vijfde keer op rij de rappe ontkerstening van ons land in cijfers uitdrukt.

Katholieken

De katholieken ontkerstenen het hardst: nog maar 11,7% van de Nederlanders noemt zich katholiek. Daarvan gelooft 17% in een persoonlijke God en 13% in het bestaan van een hemel. 5% gaat regelmatig naar de Kerk.

Van het aantal geboortes wordt nog geen 9% katholiek gedoopt en daarvan zal, bij de huidige tendens, straks amper de helft eerste communie doen. Om over het vormsel maar te zwijgen.

Schokkend

Van alle in 2014 gesloten huwelijken vond 3,3% voor de katholieke Kerk plaats. Dat zijn 2105 echtparen, van wie er 355 gemengd gehuwd zijn.

De cijfers blijven schokkend, maar zijn geen verrassing. Kardinaal Eijk gaat gelijk krijgen met zijn lege kerkgebouwen.

Moeilijk verklaarbaar

Verbijsterend en moeilijk verklaarbaar is de duizelingwekkende snelheid waarmee die niet te stuiten ontkerstening verloopt. Van enige kentering is geen sprake.

Voor een overtuigd gelovige is het al lastig in het huidige klimaat overeind te blijven, laat staan voor de generaties van na 1960 die systematisch catechetisch en spiritueel zijn uitgehongerd. Tot wie zouden zij gaan, gezien het snelle opdrogen van de financiële en geestelijke reserves van de Kerk?

Hemelse waarschuwingen

Onwillekeurig schieten hemelse waarschuwingen te binnen: die van La Salette bijvoorbeeld, dit jaar 150 jaar geleden, en die van Fatima, volgend jaar een eeuw oud.

Bekeerd hebben we ons bepaald niet: we zijn er alleen maar goddelozer op geworden en beslissen zelfs al op individueel niveau over leven en dood. Alleen gelovige gekkies hebben daar problemen mee, nou ja, de ‘fundamentalisten’ onder hen.

Heel erg gortig

Je kunt je afvragen of de Kerk wel terecht het tweede deel van La Salette heeft afgewezen, omdat die voorspelling akelig herkenbaar wordt. Mogelijk vond zij de zelfbeschuldiging die deze inhoudt wel al te gortig.

Maar tonen de misbruikschandalen en de Vatileaks niet aan dát de realiteit heel erg gortig is?

Apocalyptische tijden

We leven, zoals wel vaker gedacht in de geschiedenis, in apocalyptische tijden. Of het slechts een opmaat is of het begin van het einde doet er niet toe.

De Heer zelf heeft de beproevingen aangekondigd en tegelijk zijn reddende genade en nabijheid beloofd.

Gods plan

Dat betekent in alle nuchterheid blijven doen wat je moet doen, maar dan beter en ontdaan van ballast. Het maakt deel uit van Gods plan waarin ieder van ons zijn of haar bijdrage heeft te leveren, hoe bescheiden ook en nooit zonder hulp van Boven.

De komende tijd is bij uitstek geschikt om daar bij stil te staan. Bij het mysterie dat het zonder Goede Vrijdag geen Pasen kan worden.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.