<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Commentaar

Herwaardeer mannen – juist in het belang van vrouwen

KN Redactie 16 september 2017
image
De oude en nieuwe sociëteit van het in opspraak geraakte Groningse studentencorps Vindicat. (Foto: Wikimedia Commons - CCBY Wutsje)

Afgelopen zomer kon je geen popzender beluisteren zonder dat Ed Sheerans hit ‘Shape of You’ te horen was. ‘I’m in love with your body’ (‘Ik ben verliefd op jouw lijf’), luidt het eindeloze refrein dat benadrukt dat het primair gaat om de ‘jouw vormen’.

Daar moet je onwillekeurig aan denken nu blijkt dat meer dan de helft van de jonge vrouwen (18-35 jaar) afgelopen jaar ongevraagd betast is. De voorbeelden die Lieke Kuiper (Jonge Socialisten) en studente Lune van der Meulen daarvan in de Volkskrant gaven, zijn misselijkmakend. Of dat van serveerster Milou Deelen (21), die in juli de kranten haalde omdat ze een mobieltje had afgepakt van een klant die haar onder haar rokje fotografeerde.

In dezelfde Volkskrant stond een bericht over het toch al door opspraak geplaagde Groningse studentencorps Vindicat, dat zijn roeivereniging op de vingers tikt wegens uitreiking van de ‘Slet van de Zomer-bokaal’. Eerder was er ophef over ‘bangalijsten’ die studentes naar bedprestaties rangschikken.

We gaan niet de slogans herhalen die halfzatte eerstejaars onlangs collectief door de straten van Den Bosch brulden. Of tijdens de TIK-week in Tilburg.

Milou Deelen kwam al eerder dit jaar in publiciteit door haar actie tegen slutshaming, waarmee zij de grove beledigingen aanklaagde die – opnieuw – Vindicatcorpsballen over vrouwelijke studenten uitstorten. Ze is een van de zeer weinigen die zich laat horen. Je moet er wat voor over hebben om erbij te horen. Of is dit iets dat de media laten liggen zolang het niet om Vindicat gaat, dat ook al in opspraak kwam door een dode en ernstige mishandeling bij ontgroening?

Zou de seksuele intimidatie die daarvan uitgaat nou minder heftig zijn dan de in sommige steden verboden sisgeluiden? Of zou dat zijn omdat migranten nog lager op de ladder staan dan vrouwen?

Er zit wel wat in de uitspraak van houwdegen-bisschop Johannes Dyba van Fulda (1929-2000) dat de pil vrouwen tot ‘Freiwild’ heeft gedegradeerd. Die maakt seks voor velen tot slechts een verzetje, en echt niet alleen voor mannen. Die degradatie geldt niet alleen voor vrouwen, die alleen nog op hun ‘shape’ of hun ‘vaardigheden’ worden beoordeeld. Het geldt evenzeer voor mannen, die niet meer leren hoe een vrouw en zichzelf te respecteren.

Het is positief dat de rol van mannelijke leerkrachten in het basisonderwijs ineens zoveel herwaardering krijgt. Misschien moeten we de rol van mannen als vader en als hoeder ook herwaarderen en nieuw invullen. En ze die ook gunnen. Juist in het belang van vrouwen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.