De Arabische Lente, bezetting van de Krim en de opkomst van Islamitische Staat hebben ons verrast, zegt Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp. Dat zou komen omdat er net als op de rest van defensie te zeer bezuinigd is op de inlichtingendiensten.
Onbedoeld geeft hij blijk van een wel heel gebrekkig inzicht voor ’s lands hoogste militair. Dat het na de rampzalige aanval op Irak in 2003 alleen maar verkeerd ging, zagen we toch allemaal gebeuren?
Wie in de krijgsmacht als generaal carrière wil maken moet politicus zijn. Zo werkt het systeem nu eenmaal. Het immer over geld bakkeleiende Den Haag zit niet te wachten op generaals die geld eisen om aan de minimale NAVO-normen te voldoen.
Wat kunnen we generaals verwijten als we ieder jaar rond 4 en 5 mei collectief instemmen met de ernstige woorden van onze premier over “duur bevochten vrijheid” en “nooit weer” als die tegelijkertijd Defensie wegbezuinigt? Om dat te verkopen wordt dat steevast als een verbetering of een gewijzigde doelstelling gebracht en dus als niet om wakker van te liggen.
Middendorp ziet slechts zijn kans schoon om het ijzer te smeden nu het heet is: met die akelige Trump die vindt dat de VS niet voor de verdediging hoeven opdraaien van Europa dat als ‘bondgenoot’ al decennia zijn minimale afspraken niet nakomt.
En nu die nare Poetin zijn machtsspelletjes speelt nadat we Rusland jaren hooghartig hebben gekleineerd en geen rol van betekenis hebben gegund. Om het probleem islam niet te vergeten dat geen probleem mag heten maar het op een of andere manier toch is.
Onlangs berichtte De Telegraaf – welke krant anders? – dat onze commando’s die onder de meest barre omstandigheden onze veiligheid moeten garanderen, met gebrekkig materieel worden uitgezonden. Omdat het er niet is of omdat het te duur wordt gevonden. Vaak schaffen ze het uit nood maar zelf aan.
Misschien, heel misschien zou het anders liggen indien er nog dienstplichtigen bij betrokken waren. Dat ligt politiek gelijk een stuk gevoeliger met al die boze vaders en moeders. ‘Beroeps’ hebben er immers voor gekozen. Toch?
Op Discovery loopt de serie Under fire, die harde en hartverscheurende beelden toont van wat Amerikaanse gevechtseenheden in Afghanistan en Irak voor het vaderland hebben doorstaan. De enorme impact die dat heeft in de verdere levens van veteranen en hun naasten is nauwelijks te bevatten.
Wie militairen met gebrekkige middelen het vuur instuurt, is geen politicus, maar een berekenende schoft.
Net als rond 4 en 5 mei spreken we momenteel schande van de geschonden oorlogsgraven Hr. Ms. De Ruyter en Java. Maar we vergeten dat we Karel Doorman en zijn mannen, ónze mannen, in 1942 met een brakke vloot op de vijand afstuurden. Ironisch genoeg was dat De Ruyter zelf in 1676 ook al overkomen als gevolg van Hollandse zuinigheid.