<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opinie

Hoog tijd voor één tijd

KN Redactie 23 maart 2018
image
Ons bioritme raakt van slag door het verzetten van de klok (Foto: Flickr.com CCBY Mohd Fazlin Mohd Effendin Ooi)

Het is de hoogste tijd om te stoppen met zomertijd/wintertijd.

Het is een gewoonte, welhaast een ritueel. Eind maart mag u de klokken weer een uurtje vooruit zetten. En in oktober weer achteruit. Maar waarom eigenlijk? Een groeiende groep mensen vraagt zich af of dit nog nuttig is. Wie het eens goed uitzoekt, ontdekt dat we beter vandaag kunnen stoppen met deze rare gewoonte. Het hele verzetten van de klok is nutteloos, zelfs nadelig voor mensen.

Eén tijd

Even de argumenten. De zomertijd-regeling is ingevoerd om energie te besparen. Een prima doel, maar onderzoek toont dat het amper of niet werkt. Om energie te besparen, kunnen we beter huizen isoleren, meer zonnepanelen leggen of zorgen dat auto’s het werkelijke verbruik aangeven.

Sommigen vinden het prettig om ’s zomers een uurtje langer licht in de tuin te hebben. Uiteraard, maar dat uurtje kun je ook in de winter doorvoeren. Iedereen heeft zo zijn voorkeur. Ik laat het aan de experts over of we beter altijd zomertijd of altijd wintertijd kunnen aanhouden: als het maar één tijd is.

Bioritme van slag

Doorslaggevend is voor mij namelijk dat ons bioritme van slag raakt. Als we een uur minder slapen, kunnen we ons minder goed concentreren. Dat leidt bijvoorbeeld tot meer ongelukken in het verkeer.

Bij sommigen duurt het zelfs enkele dagen voor ze gewend zijn aan het uur tijdsverschil, bij een enkeling zelfs weken of maanden. Vooral oudere en dikkere mensen lopen meer risico op een beroerte kort na het klok verzetten.

Niet iedereen begrijpt dat iemand er last van kan hebben. Mensen zeggen dat zij gemakkelijk naar verre oorden vliegen met veel meer tijdsverschil. Zo’n vlucht is natuurlijk hun eigen keuze. Maar nu legt de Europese Unie een uur tijdsverschil op aan ruim vijfhonderd miljoen inwoners, ook aan wie er last van heeft en geen kant op kan. En dat vind ik niet goed.

Denk bovendien eens aan de talloze misverstanden in gezinnen en bedrijven. U kent vast wel iemand die te laat of juist te vroeg in de kerk kwam, omdat hij vergat de klok te verzetten.

Vorig jaar maart ontving ik al ruim 30.000 handtekeningen van een Nederlandse actiegroep tegen de zomertijd. Ook in vele andere EU-landen is actie gevoerd.

Simpele update

Een regeling die alleen nadelen heeft en geen voordelen, moeten we schrappen. Dat past ook goed in het streven van de Europese Commissie naar betere regelgeving. Dat was een specifieke taak zelfs van commissaris Frans Timmermans. Waar wacht hij nog op?

Sommige critici zeggen dat bedrijven veel geld moeten uitgeven om systemen aan te passen als we de zomer- of wintertijd afschaffen. Navraag bij Microsoft, dat veel van deze software levert, leerde me dat slechts één simpele update nodig is. Rusland en Turkije zijn al gestopt met het verzetten van de klok. Daar raakten de computers ook niet in de war.

Europese bevoegdheid

De vraag die dan opkomt, is hoe we eigenlijk kunnen ophouden met de zomer/wintertijd. Daarvoor moeten we in Brussel zijn. De regeling van het klok verzetten is sinds 2002 een Europese bevoegdheid. Dat is ook goed, want als Nederland, Duitsland en andere EU-landen afwijkende tijden en regelingen zouden invoeren, wordt het een rommeltje.

Aanpassen kan dus alleen door een compromis tussen de gezamenlijke 28 EU-landen en het Europees Parlement. En dat gaat de goede kant op. Van de 28 EU-landen zijn vooral Polen en Finland actief tegen het klok verzetten. Het Poolse parlement is zo fanatiek dat het nu een wet bespreekt voor afschaffing van de zomertijd, hoewel het dus een EU-bevoegdheid is.

Snel afschaffen

In het Europees Parlement hebben we inmiddels een werkgroep van circa tachtig politici die het verzetten van de klok willen afschaffen. Vorige maand hebben we het Europees Parlement om een uitspraak gevraagd. Ik was bijzonder verheugd dat het onderwerp voor het eerst op de agenda kwam. Een oproep om het klok verzetten af te schaffen, kreeg nog geen meerderheid. Wel vroeg een meerderheid van de Europarlementsleden aan de Europese Commissie om een studie naar de effecten. Dat is een goede eerste stap. Ik mag hopen dat de Europese Commissie de studie snel afrondt. Zo moeilijk kan het niet zijn, want er liggen al veel onderzoeken.

Met de studie in de hand kunnen wij snel beslissen over afschaffing. Het is nu ruim honderd jaar geleden dat de zomertijd voor het eerst werd ingevoerd. Het gebeurde door Duitsland in 1916, tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het is hoog tijd om de klokken voor het laatst te verzetten. Een ritueel moet wel enig nut hebben.

Annie Schreijer-Pierik is lid van de CDA-delegatie in het Europees Parlement.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.