fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Commentaar

Je leven geven

KN Redactie 24 augustus 2017
image
De als martelaar gestorven Oscar Romero hield "meer van Jezus en van zijn kudde, dan van het leven" (Foto: Flickr.com CCBY Alison McKellar)

“Martelaarschap is vandaag de dag de enige weg om Jezus te volgen.” Dat zei de Italiaanse aartsbisschop Vincenzo Paglia, die eraan toevoegde dat het ook de enige manier is om “werkelijk gezegend” te zijn.

Paglia sprak de woorden tijdens de Mis bij gelegenheid van de honderdste geboortedag van Oscar Romero, van wiens zaligverklaringsproces hij de postulator was. De vermoorde Salvadoraanse aartsbisschop zou afgelopen 15 augustus honderd jaar zijn geworden.

Ware betekenis van martelaarschap

In eerste instantie kijk je wat vreemd op. Moeten wij als christenen nu allemaal streven naar een einde als dat van Romero? Het verhaal is bekend: de aartsbisschop werd op 24 maart 1980 doodgeschoten terwijl hij de Mis opdroeg in een ziekenhuiskapel. Romero had zich hevig verzet tegen de dictatuur in zijn land en moest dat met zijn leven bekopen.

Ja, Romero had een groot geloof, beaamde Paglia, maar hij was wel degelijk bang om dood te gaan. “En hij heeft dat verschillende keren aan zijn vrienden opgebiecht. Maar hij hield meer van Jezus en van zijn kudde dan van zijn leven.” En dat is, zo zei de aartsbisschop, de ware betekenis van martelaarschap: “Een liefde voor Jezus en voor de armen die groter is dan de liefde voor jezelf.”

‘Martelaarschap van de verguizing’

Romero’s voorbeeld staat helaas niet op zichzelf. Ook nu sterven priesters en gelovigen overal ter wereld vanwege hun geloof. In delen van Afrika, Azië en het Midden-Oosten is naar de Mis gaan met Kerstmis en Pasen een heikele aangelegenheid.

Maar ook in onze contreien krijgen we met weerstand te maken. Nee, we worden niet letterlijk te vuur en te zwaard bestreden, maar je voelt ook hier als gelovige snel de neiging om in je schulp te kruipen en je stil te houden. Het is het ‘martelaarschap van de verguizing’, zoals St.-Johannes Paulus II dat noemde.

Naar buiten blijven treden

Toch moeten we naar buiten blijven treden, de ander tegemoet. “In een wereld waar eigenliefde en zelfbehoud de allerhoogste waarden zijn, waar we onszelf beschermen tegen anderen door muren en grenzen op te trekken zowel in ons hart als in onze relaties, is Romero’s voorbeeld een licht op ons pad, een licht dat individuen en mensen weghaalt uit de duisternis van egoïsme.”

Christen zijn kan niet enkel betekenen dat je allerlei handelingen uit gewoonte uitvoert of alleen aan je eigen welzijn denkt, zo benadrukte Paglia. En dus trekken ook de jonge Vlamingen van ‘Zot van God’ eropuit, ondanks hun vrees voor negatieve reacties. En ontfermt de orthodoxe priester Tanase zich in Roemenië over verstoten kinderen en ongewenst zwangere meisjes.

Wij zullen ons wellicht nooit in de omstandigheden bevinden van de zalige Oscar Romero of van de vervolgde christenen in het Midden-Oosten, maar we zijn hoe dan ook geroepen om op onze eigen wijze ons leven te geven voor Christus en voor de naaste.