<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opinie

Juffen én meesters: beter voor iedereen

KN Redactie 22 juni 2017
image
Foto: AP

Een goede verdeling tussen meesters en juffen maakt de basisschool voor iedereen een betere plek: voor leerlingen, maar ook voor de leerkrachten zelf.

Ik prijs mij als man gelukkig dat ik mag werken in een team met een prima mix van juffen en meesters. Als je hoort dat nog maar 10% van de leerkrachten op de basisscholen in Nederland van het mannelijke geslacht is dan vormt onze school met zo’n 40% een uitzondering. We vallen als school inmiddels echt op met zo’n percentage. Drie mannen, onder wie ik zelf, werken hier al bijna twintig jaar of langer.

Aantrekkingskracht

Sinds vorig schooljaar zijn er twee meesters via mobiliteit binnen onze stichting bijgekomen. Zij waren de enige mannen op hun scholen. Aantrekkingskracht vanwege aanwezigheid van andere meesters speelde vast mee in hun beslissing om op onze school te willen werken.

Dit jaar zijn er zelfs nog twee heren bijgekomen. Na ruim zestien jaar ging onze prima functionerende vrouwelijke directeur met pensioen. Zij werd opgevolgd door een man. De juf van groep 3 nam ook afscheid en werd vervangen door een ex-stagiair.

Goede balans

De basisschool is de plek voor het geven van goed onderwijs aan kinderen. Tevens is de school steeds meer een opvoed-omgeving. Gezien de verschillende rolpatronen zijn meesters op school wenselijk. Net als vaders in de thuissituatie.

Mannen en vrouwen, vaders en moeders, meesters en juffen vullen elkaar in de ideale situatie aan. Een goede balans, zowel op school als thuis, zou voor de meeste kinderen het beste zijn. Dit geldt voor jongens en voor meisjes!

Kwaliteit voorop

De kwaliteiten van de leerkrachten staan voorop. Dus een meester is niet beter dan een juf. Zonder al te veel te generaliseren zijn meesters op sommige vlakken wel anders dan juffrouwen. Mannen reageren in bepaalde situaties met kinderen wat directer. Vrouwen praten langer door met kinderen als er bijvoorbeeld akkefietjes hebben plaatsgevonden. De mannelijke leerkrachten gebruiken vaak meer humor en sport in hun lespraktijk. Vrouwelijke collega’s passen meer creatieve aspecten toe.

Gelukkig voor de leerlingen op onze school krijgen ze tijdens hun schoolloopbaan vrijwel evenredig te maken met beide seksen. Gezien de ervaringen en reacties zijn de kinderen en hun ouders hier content mee.

De uitdaging

De sterke afname van het aantal meesters voor de klas is met name de afgelopen maanden een hot item geworden. Onlangs las ik ook dat vanwege de feminisering in het basisonderwijs de juffen meisjes van jongens hebben gemaakt. Dit lijkt me wel wat ver gaan. Maak ik als meester dan ook jongens van mijn meiden in groep 8? Lijkt me niet.

Beide geslachten hebben meesters en juffen nodig. Sowieso ga je als leerkracht met elk kind vaak net weer wat anders om. Ongeacht of het een jongen of een meisje is. Of die aanpak per leerling goed verloopt, ligt juist in de meeste gevallen aan de kwaliteiten van de leerkracht. De uitdaging voor elke juf of meester!

Prima verdeling

Mijns inziens is de sfeer op onze school, mede door de prima verdeling binnen het team tussen meesters en juffen, heel fijn. Volgens de laatste leerlingenenquête stralen we dit ook uit met een 8,5 als rapportcijfer door de kinderen van de groepen 7 en 8. Ook tijdens vergaderingen, activiteiten et cetera merk je dat bij ons de ideale mix van mannen en vrouwen op een school zeer prettig werkt voor iedereen. Naast hard werken wordt er ook veel gelachen.

Met alleen maar vrouwen of alleen maar mannen werken lijkt mij in ieder geval niet prettig. Ik weet zeker dat al mijn collega’s er ook zo over denken. Af en toe over voetbal praten, vinden onze dames best leuk!

Peter Bolink is leerkracht van groep 8 en ict’er van de openbare basisschool Widerode in Wierden. Dit artikel verscheen eerder in het blad podium van de PO-Raad. Zie www.poraad.nl.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.