<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Commentaar

Niet klagen

KN Redactie 27 juli 2017
image
'Verboden te klagen' staat er waarschuwend op het bordje dat paus Franciscus onlangs op zijn kamerdeur in Casa Santa Marta hing (Foto: AP via Vatican Insider)

“Een christen die altijd klaagt, is geen goed christen.” Het zijn de woorden van paus Franciscus nog geen twee maanden nadat hij aantrad als paus. Duidelijke taal.

Verschillende keren maande de paus ons om niet voortdurend te klagen, maar ons geduldig te richten op het goede. “Geduldig zijn: dat is de weg die Jezus ons christenen leert. Dat betekent niet dat je verdrietig bent, nee! Het betekent dat je je moeilijkheden weet te dragen.”

Zure bom

Een jaar later waarschuwde hij opnieuw voor overmatig geklaag, want “geconfronteerd met de klachten van zo veel mensen die in duisternis leven, die bijna alle hoop hebben verloren, stellen onze klachten niets voor!”. Melancholische en immer klagende christenen, zei hij ook al eens, “hebben meer gemeen met een zure bom”.

En dan was er twee weken geleden ineens dat waarschuwingsbordje op de deur van zijn kamer in Casa Marta: ‘Verboden te klagen’, staat er nogal dreigend op. De paus kreeg het onlangs cadeau van de Italiaanse psycholoog Salvo Noé − van hem is ook de tekst − en besloot het meteen ergens op te hangen.

Waarschuwingsbordje

Na meer dan vier jaar paus Franciscus weten we dat hij wel van een kwinkslag hier en daar houdt. En ondanks alle moeilijkheden waar hij als paus mee te kampen heeft, heeft hij zijn gevoel voor humor gelukkig ook nog niet verloren, zo blijkt.

Het bordje geeft wel te denken. Mogen wij dan helemaal niet klagen? Eens even lekker je hart uitstorten kan af en toe behoorlijk opluchten, zeker ook bij Onze-Lieve-Heer. Maar dat is ook goed, zei de paus eerder al eens. “Klagen tegen de Heer is een vorm van gebed.” Zolang we het maar doen in het geloof dat Hij ons kan helpen, zolang we blijven hopen, net zoals Abraham bleef hopen tegen beter weten in. Klagen is namelijk vooral zo problematisch, aldus Franciscus, omdat het de hoop verwoest.

Zegeningen tellen

Wat wel te doen? Dat vertelt het waarschuwingsbordje van de paus ons ook: je richten op je eigen mogelijkheden en niet je eigen beperkingen. Niet kijken naar wat je niet hebt, kortom, maar naar wat je wel hebt. Je zegeningen tellen dus. Dat het helpt, weten niet alleen wij biddende christenen.

Positief denken, happiness, je wordt er dagelijks mee om de oren geslagen door de feel good-bloggers van deze wereld. Er zijn zelfs heuse dankbaarheidsboekjes op de markt waarin je elke dag kunt opschrijven waar je blij mee bent in het leven.

Niet gemakkelijk

Het klinkt zo gemakkelijk, het is het niet altijd. Dat weet de paus ook wel. Het is een proces, beaamde hij in 2013 al. “Een proces van christelijke groei, over een pad van geduld. Een proces dat tijd nodig heeft, dat je niet van de een op de andere dag kunt afleggen.” Al het echt goede in het leven heeft immers tijd nodig.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.