<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opinie

Open brief aan minister Schippers

KN Redactie 20 oktober 2016
image
Minister Edith Schippers (VWS, VVD) kwam met partijgenoot Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) met het voorstel. (Foto: Rijksoverheid - Arenda Oomen)

U wilt dat iedereen liberaal is. Want iedere andere visie staat het liberalisme in de weg. Dat is logisch. Dat brengt het liberale geloof met zich mee.

Geachte minister Schippers,

U mocht dit jaar de Elsevier/HJ Schoo-lezing houden. De verschillende media hebben er genoeg aandacht aan besteed. Het was een uiterst liberaal betoog dat de waarden als democratie en vrijheid als speerpunten nam. Daarbij trok u nogal fel van leer tegen religie. En vervolgens kwam nog aan bod dat wij onze cultuur moeten verdedigen en ons met elkaar verbonden weten.

Grote vraagtekens

Al met al een gelikt verhaal waar toch nog grote vraagtekens bij gezet mogen worden. Want deze week komt u met het onzalige plan om een wet te maken waarin mensen met een doodswens legaal kunnen worden geholpen. Ik moest gelijk denken aan uw opmerkingen over ‘cultuur verdedigen en ons met elkaar verbonden weten’.

Om het volk gerust te stellen hoorde ik u op de televisie zeggen dat dat gaat om oudere mensen die echt niet meer willen leven maar die buiten de huidige normen van de euthanasiewet vallen.

Hellend vlak

Ik heb grote moeite met uw plannen. En waarom? Ik geef het toe, ik ben christelijk. Ik geloof in God. Nu weet ik dat vanaf deze regel mijn brief minder waard is in uw ogen. Immers, ik mag geloven wat ik wil, maar achter mijn voordeur. Maar laat ik nu mijn geloof voor u even parkeren. Dan nog zou ieder weldenkend mens kunnen inzien dat het hellend vlak, waarop wij al terecht zijn gekomen, met heel wat graden wordt verhoogd.

Ondragelijk en uitzichtloos lijden

Bij iedere ethische discussie en besluitvorming weet u toch ook dat de stap naar de volgende grens snel gemaakt is. Wanneer een nieuw ethisch standpunt wordt ingenomen dan is een volgend stapje dichtbij.

Dat zien wij ook bij de euthanasiewetgeving. Was die eerst bedoeld om in de allerlaatste fase van ondragelijk en uitzichtloos lijden de mens te helpen om de dood te bespoedigen, nu zien wij dat een kwalificatie als ondragelijk zo subjectief is, dat een toetsing eerder lachwekkend dan serieus te noemen valt.

Laten wij eerlijk zijn

Vervolgens kwam de stap dat ook psychiatrische patiënten hier een beroep op kunnen doen, terwijl deze mensen dikwijls ontoerekeningsvatbaar zijn. Euthanasie op zieke kinderen is de volgende stap en nu hoef je zelfs niet meer ondragelijk en uitzichtloos te lijden, maar de permanente saaiheid van het leven is in principe genoeg.

Want laten wij eerlijk zijn minister Schippers: als dadelijk een jongedame van dertig jaar na een verbroken relatie van zeven jaar geen zin meer heeft om te leven, en na een half jaar roept ze dat nog, en haar liefdesverdriet gaat maar niet over, wie bent u dan om te zeggen dat zij niet dood mag?

Downsyndroom

U sprak op de televisie ook over het feit dat u de beschermwaardigheid van het leven als topprioriteit beschouwt. Behalve natuurlijk voor de kinderen in de buik van hun moeder die het Downsyndroom hebben. Die mogen nog met twintig weken worden gedood. Maar daar praten wij niet, over want dat druist in tegen de blijde verworven rechten van de vrouw.

Cultuur van de dood

Beste minister Schippers, ik zou wensen dat iedere minister niet alleen praktisch denkt, maar ook in staat is om zeven stappen vooruit te denken en te bezien wat het betekent om een cultuur van de dood te creëren. Iedere keer weer een beetje meer. Of het nu aan het begin van het leven is of aan het einde. U kunt mij niet geruststellen dat alles veilig wordt vastgelegd, want de wil van het volk is nu eenmaal geen veilige haven.

Het liberale geloof

Ik hoop dat u deze brief leest. En als dat gebeurd is, weet ik bijna zeker dat u deze schouderophalend heeft gelezen. Want u bent liberaal. En u wilt dat iedereen liberaal is. Want iedere andere visie staat het liberalisme in de weg. Dat is logisch. Dat brengt het liberale geloof met zich mee.

Maar weet één ding wel: liberalisme brengt geen verbondenheid en respect voor de cultuur, waar u over sprak in uw Elsevier/HJ Schoo-lezing. Liberalisme zorgt er voor dat een samenleving een maatschappij wordt met zeventien miljoen individuen die allemaal hun eigen rechten opeisen en verwachten dat de andere ruim zestien miljoen individuen die rechten respecteren en dus meebetalen. Dat is een wrange manier van verbondenheid. Ik neem u mee in mijn gebed.

André van Aarle is r.-k. diaken te Langeraar.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.