<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opinie

De onderliggende vraag van deze verkiezingsuitslag: ‘Wie ziet mij?’

Felix Govers 23 november 2023
image
De winst van de PVV maakt duidelijk dat "het water veel mensen aan de lippen staat". Maar alleen omzien naar elkaar kan daarin werkelijk verandering brengen, betoogt Felix govers. Foto: Andrea Piacquadio - Pexels

De enorme winst van de PVV maakt duidelijk dat zowel financieel worstelende Nederlanders als religieuze minderheden zich afvragen of zij wel gezien worden. Echt gezien worden komt niet voort uit politiek beleid, maar alleen als mensen daar bewust voor kiezen.

We moeten er even van bijkomen. Ongekend veel Nederlanders hebben op de PVV gestemd. Ik had het zelf nooit voor mogelijk gehouden, maar de Partij voor de Vrijheid is verreweg de grootste partij van Nederland geworden. Ik zie verontwaardigde, verdrietige en zelfs boze reacties. En ik begrijp ze allemaal. Ik kan ze helemaal meevoelen.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Maar tegelijkertijd ervaar ik iets anders. Een gevoel wat ik alleen kan omschrijven met het Griekse woord splagchnizomai – met innerlijke ontferming bewogen.

Hartenkreet

Deze verkiezingsuitslag maakt de onmiskenbare hartenkreet van ontzettend veel Nederlanders voelbaar. Het water staat veel mensen aan de lippen. Door de aanhoudende inflatie, het wegvallen van het sociale maatschappelijke weefsel en de groeiende onzekerheid over de primaire levensbehoeften zoals een huis, voelen mensen de grond onder hun voeten wegzakken. Ze lopen vast in hun leven en verlangen naar verandering. Daar kunnen we niet van wegkijken.

image
Felix Govers: "Wees niet op jezelf gericht, maar zoek de ander proactief op en wees er voor elkaar." Foto: Jonathan van den Broek

Hoe belangrijk thema’s als klimaat, het beschermen van de democratische waarden op het wereldtoneel en een humaan immigratiebeleid dan ook zijn, ze staan voor veel mensen toch ver van hun dagelijkse moeilijke realiteit. In een noodsituatie vervaagt het belang van de lange termijn. Je staat in de overlevingsmodus.

Wie ziet mij?

Veel Nederlanders zeggen met deze stem eigenlijk: wie ziet mij? Daar kunnen we boos over zijn. Maar eigenlijk is het ontzettend verdrietig dat zoveel mensen dit zo sterk ervaren.

“Om echt gezien te worden heb je geen politiek beleid nodig, maar juist een arm om je schouder.”
- Felix Govers

Door deze verkiezingsuitslag zijn er ook veel mensen voor wie hun vrijheid van godsdienst onder druk komt te staan. Zij stellen precies dezelfde vraag: wie ziet mij?

Het is een menselijke vraag.

Maatregelen

Deze vraag legt een oproep neer bij iedereen die deze hartenkreet bij zichzelf niet herkent: zie je medemens. Wees niet op jezelf gericht maar zoek de ander proactief op en wees er voor elkaar.

De politici in Den Haag kunnen maatregelen nemen. En misschien is er dan wel een huis beschikbaar, misschien blijft er aan het eind van de maand wel iets over in je portemonnee, misschien ervaar je dan een klein beetje verlichting van de dagelijkse zorgen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Maar om echt gezien te worden heb je geen politiek beleid nodig, maar juist een arm om je schouder. De onverdeelde aandacht van een naaste. De glimlach van een medemens.

Ik hoop oprecht dat deze politieke verhoudingen tijdelijk zijn. Maar voor iedereen die de hartenkreet om gezien te worden niet herkent, is de oproep voor de komende periode duidelijk: zie je medemens, de nood is echt hoog!

Felix Govers is oprichter van het missiegedreven mediahuis Living Image en jongerenplatform MOVE Community.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.