<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Commentaar

Zout der aarde

KN Redactie 20 juli 2017
image
KN-hoofdredacteur Anton de Wit aan tafel bij RTL Summer Night

“Gij zijt het zout der aarde”, zei Jezus tijdens de Bergrede tegen zijn apostelen. De woorden zijn bedoeld voor alle christenen. Veel katholieken denken dat de Kerk een paar mensen aanstelt om het woord van God te verspreiden, maar dat is niet wat Christus voor ogen heeft met zijn Kerk. Wij zijn allemaal geroepen om het zout der aarde te zijn.

Daarom was het goed dat hoofdredacteur Anton de Wit onlangs aanschoof bij RTL Summer Night. Zout geeft smaak. De Wit zoutte het publieke debat over het homohuwelijk. Hij was uitgenodigd uit te leggen waarom Merkel, naast politica ook domineesdochter, tegen het homohuwelijk in Duitsland stemde.

Ondankbare taak

In de Efeze-brief staat dat wij christenen ‘geheel anders’ zijn. Met ‘geheel anders zijn’ word je niet immens populair bij het grote publiek. Opkomen voor katholieke standpunten bleek ook vorige week geen dankbare taak, maar is daarom zeker niet onbelangrijk. Jezus volgen en voor Hem opkomen is niet alleen maar gemakkelijk. Daar heeft Hij ons zelfs voor gewaarschuwd. Zelfs Petrus verraadde Jezus in the heat of the moment drie keer.

Anton de Wit kon zijn punt in het debat nauwelijks maken: tafelgenoten vielen hem steevast boos in de rede. Maar naast veel kritiek, kreeg De Wit verrassend veel bijval uit onverwachte hoek: ongelovige kijkers, maar ook verschillende moslims belden en mailden om de katholieke hoofdredacteur te bedanken voor zijn optreden. Zoals een aardige moslima die hartelijk haar mail beëindigde met “uw zuster”. Dat ontroert. Het deed haar pijn om te zien dat haar medemoslims Ali B. en Boef op tv zo tegen de katholieke hoofdredacteur hadden aangetrapt.

Zuiverende werking

Haar pijn herkennen wij. Hoe vaak zien wij niet dat katholieken ervoor te kiezen om niet het zout der aarde te zijn? Katholieke scholen die geen Kerstmis meer vieren in de kerk, bijvoorbeeld.

Zout werkt ook zuiverend en weert het bederf van bijvoorbeeld vlees en vis. Katholieken mogen in de kleine marges van het publieke debat aanschuiven. Als katholieke ouders, leken, zusters of theologen daar open en authentiek het mooie verhaal vertellen, kunnen christenen het debat zuiveren. Juist door de grote onwetendheid over onze katholieke schatkamer – de Bijbel, de katholieke traditie en de sociale leer – keren zoveel publieke figuren zich tegen katholieke standpunten.

Smaak

Het laatste dat katholieken moeten doen is de schatkamer gesloten houden. Hierin ligt volgens ons de Waarheid. De weg naar God. Het is onze taak zoveel mogelijk mensen liefdevol en geduldig die weg te wijzen. Want als wij het zout der aarde zijn, geven we smaak aan onze omgeving, weren we het bederf en maakt onze houding anderen dorstig naar God.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.