fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Verenigde Staten

Paus aanvaardt ontslag recent bisschop benoemde priester na misbruikklacht

Catholic News Service 8 september 2020
image
Priester Michel Mulloy Foto: CNS Photo - Courtesy West River Catholic

Paus Franciscus heeft het ontslag aanvaard van de pas recent tot bisschop benoemde Amerikaanse priester Michel J. Mulloy. Mulloy vroeg ontslag aan nadat er een beschuldiging van seksueel misbruik tegen hem was ingediend.

Mulloy (67) werd op 19 juni benoemd en zou op 1 oktober worden gewijd en geïnstalleerd als bisschop van Duluth in de Amerikaanse staat Minnesota. Zover kwam het niet. Maandag werd zijn ontslag aangekondigd.

Aanklacht tegen Mulloy

Volgens de administrator van het bisdom Duluth, pater James Bissonette, ging dat vergezeld van een aanklacht tegen de priester. Hij zou begin jaren tachtig een minderjarige seksueel hebben misbruikt.

‘Bid voor alle betrokkenen’

“We rouwen samen met iedereen die seksueel misbruikt is en met hun dierbaren”, zei Bissonette. “Ik vraag u te bidden voor de persoon die naar voren is gekomen met deze beschuldiging, voor pater Mulloy, voor de gelovigen van ons bisdom en voor alle betrokkenen.”

https://www.

Bissonette zei ook dat het bisdom zijn “hoop en vertrouwen stelt in Gods voorzienigheid terwijl we wachten op de benoeming van onze volgende bisschop”.

Geschorst als priester

Volgens een verklaring van het bisdom Rapid City, waar Mulloy in de jaren tachtig als priester werkte, is de politie op de hoogte gebracht van de beschuldiging. Na de diocesane procedures is Mulloy geschorst als priester.

Kerkjuridisch onderzoek

Vervolgens is in opdracht van het bisdom een onafhankelijk onderzoek uitgevoerd om vast te stellen of de aantijging verder kerkjuridisch onderzocht moet worden. De commissie bepaalde dat dat er inderdaad moet komen.

Aan het Vaticaan doorgegeven

Bisschop Muhich van Rapid City heeft de bevindingen aan het Vaticaan doorgegeven. Pater Mulloy ontving een samenvatting van de specifieke aantijgingen tegen hem en diende vervolgens gisteren zijn ontslag in.

https://www.kn.nl/abonnementen/


Warning: Use of undefined constant PRODUCTION - assumed 'PRODUCTION' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/themes/kn/functions/default.php on line 21