<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Woord van de paus

‘Laten we vandaag kijken naar het kruis, zodat er hoop in ons kan ontkiemen’

KN Redactie 6 april 2023
image
De paus tijdens de algemene audiëntie. Foto: OSV - Yara Nardi, Reuters

Tijdens de algemene audiëntie van woensdag 5 april sprak paus Franciscus over het kruis van Jezus als teken van hoop.

De Liturgie van zondag liet ons luisteren naar het Lijden van de Heer. Het eindigde met deze woorden: “Zij verzegelden de steen” (vgl. Mt 27,66). Alles leek voorbij. Sombere gedachten en gevoelens van frustratie stapelen zich ook in ons op. Waarom is er zoveel kwaad in de wereld? Ook vandaag lijkt hoop soms verzegeld achter de steen van het wantrouwen. Waar is uw hoop vandaag?

Denken aan het kruis

Eén beeld bleef de discipelen bij: het kruis. Daar hield alles op. Maar vervolgens zouden ze daar een nieuw begin ontdekken. Zo ontkiemt Gods hoop. Ze wordt geboren en herboren in de zwarte gaten van onze teleurgestelde verwachtingen – en hoop, echte hoop, stelt juist nooit teleur.

Laten we denken aan het kruis: van het verschrikkelijkste martelwerktuig heeft God het grootste teken van zijn liefde gemaakt. Dat hout van de dood herinnert ons eraan dat Gods begin vaak begint met ons einde.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Waar is jouw hoop?

Laten we vandaag kijken naar de boom van het kruis, zodat er hoop in ons kan ontkiemen… zodat we genezen van ons verdriet. En hoeveel verdrietige mensen zijn er niet. Mensen die in zichzelf praten, mensen die alleen met hun mobieltje lopen, maar zonder vrede, zonder hoop.

En waar is jouw hoop vandaag? Er is een beetje hoop nodig, juist om genezen te worden van het verdriet dat ons ziek maakt, om genezen te worden van de bitterheid waarmee we de kerk en de wereld vervuilen. Laten we daar kijken, naar het kruisbeeld. En wat zien we? We zien Jezus ontdaan, Jezus gewond, Jezus gekweld. Is dat het einde van alles? Daar ligt onze hoop.

Weg van verlossing

Allereerst zien we Jezus ontdaan van z’n kleren. God is ontkleed – Hij die alles heeft, liet zich van alles ontdoen. Maar die vernedering is de weg van onze verlossing.

“Laten we denken aan het kruis: van het verschrikkelijkste martelwerktuig heeft God het grootste teken van zijn liefde gemaakt”

Zo overwint God onze uiterlijkheden. Wij vinden het inderdaad moeilijk om onszelf bloot te geven, om de waarheid te spreken. We bekleden ons met uiterlijkheden die we zoeken en goed verzorgen, maskers om ons te vermommen en beter te lijken dan we zijn.

Make-up

Dan gaat de make-up weg en kijk je naar jezelf in de spiegel met het lelijke, maar ware gezicht dat je hebt – het gezicht waar God van houdt – niet het gezicht met make-up op. En ontdaan van alles herinnert Jezus ons eraan dat hoop herboren wordt door eerlijk te zijn over onszelf, door ons te bevrijden van het vreedzaam samenleven met onze valsheid.

Als we een tweede blik op het kruisbeeld richten, zien we Jezus die gewond is. Uiteindelijk is Jezus gewond naar lichaam en ziel. Hoe helpt dit onze hoop?

https://www.kn.nl/abonnementen/

Onze wonden

Ook wij zijn gewond. Denk aan je wonden. En kijk naar de Heer en je zult zien, je zult zien hoe er gaten van licht uit die wonden komen. Jezus beschuldig niemand niet aan het kruis, maar Hij heeft lief. Hij zet kwaad om in goed, hij zet verdriet om in liefde.

Wat doe jij met je wonden? Je kunt ze laten infecteren met wrok en verdriet, of ik kan ze in plaats daarvan verenigen met die van Jezus, zodat ook mijn wonden lichtgevend worden.

Onze wonden kunnen bronnen van hoop worden als we, in plaats van medelijden met onszelf te hebben of ze te verbergen, de tranen drogen van anderen. Want alleen als we ophouden aan onszelf te denken, vinden we onszelf terug.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.