fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Afrika

Eerste blinde priester gewijd in Kenia: ‘Ik draag alles aan God op’

Catholic News Agency 19 januari 2023
image
Michael Mithamo King’ori, de eerste blinde priester van Kenia, wordt na zijn wijding omhelsd door aartsbisschop Anthony Muheria. Foto: Aartsbisdom Nyeri - Facebook

Michael Mithamo King’ori is de eerste blinde priester van Kenia. In een land waar handicaps vaak nog gestigmatiseerd worden, toont hij volgens zijn aartsbisschop aan dat “een beperking niet belemmert om Gods roeping te beantwoorden.”

“Deze nieuwe priester zal ons helpen om op een heel nieuwe manier de capaciteiten, de mogelijkheden te waarderen, van mensen die vanwege hun situaties misschien een beperking hebben”, zei aartsbisschop Anthony Muheria tijdens de wijdingsmis van Mithamo King’ori, die zijn zicht verloor in zijn tijd als diaken.

‘Wake-upcall’

De wijding, die op 14 januari plaatsvond in Nyeri, is volgens de aartsbisschop “een reden voor grote vreugde, want ondanks zijn beperking, ondanks de obstakels die hij heeft moeten overwinnen, toont deze wijdeling dat een beperking geen belemmering is om Gods roeping te beantwoorden.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

De wijding van de eerste blinde priester in Kenia is “een belangrijke wake-upcall” voor iedereen om mensen met een beperking kansen te geven, aldus Muheria. Families waar kinderen met beperkingen leven, worden volgens hem vaak vergeten, terwijl ze sociale en financiële steun nodig hebben.

‘Niet het einde’

In een interview met Keniaanse media zegt Mithamo King’ori dat hij zijn roeping terugvoert op Gods genade. Hij zegt aartsbisschop Muheria dankbaar te zijn, die hem de benodigde hoop gaf om gefocust te blijven op zijn roeping, ook toen hij ziek werd en zijn zicht verloor.

“Ik draag alles aan God op, omdat ik geloof dat je het beste aan God moet geven. Hij is degene die mij het beste gaf wat ik te geven heb: mezelf”, legt hij uit. Mensen met een beperking drukt hij op het hart dat een handicap “niet het einde van je leven is”.

Broeders en zusters

“Niet alles is verloren als je beperkt raakt: richt je op de krachten die je nog wél hebt”, moedigt Mithamo King’ori anderen met een beperking aan. “Als je een hand mist, kun je je benen gebruiken om te lopen; als je een been mist, kun je je handen gebruiken; als je je zicht mist, kun je je hersenen gebruiken. Gebruik ze goed.”

https://www.kn.nl/donaties/

De priester waarschuwt ook tegen discriminatie: “Aan de mensen die hen die fysiek beperkt zijn discrimineren: jullie vergeten dat jullie je eigen broeders en zusters discrimineren, want we horen allen tot dezelfde familie.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.