<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Afrika

Nigeriaanse bisschoppen: ‘Het moorden moet stoppen’

Catholic News Service 12 augustus 2020
image
Een vrouw behorend tot het Tiv-volk, een van de vele bevolkingsgroepen in het etnisch en religieus diverse Nigeria. Foto: CNS photo/George Esiri, Reuters

Nigeriaanse bisschoppen hebben de regering opgeroepen om het terrorisme in de noordelijke deelstaat Kaduna een halt toe te roepen.

Aartsbisschop Augustine Akubeze, voorzitter van de bisschoppenconferentie, zei dat de bisschoppen “nog steeds vernemen dat er toenemende onzekerheid en onverminderde terroristische wandaden heersen in het noorden van Nigeria. Allemaal zijn we moe van deze situatie.”

‘Onze harten bloeden’

De bisschoppen waarschuwen dat geen enkele politicus het vermoorden van Nigerianen moet politiseren. Ze hebben alle Nigerianen ook gevraagd om deze wandaden te veroordelen.

“Er zou één reactie van iedereen moeten komen: deze moorden moeten stoppen. Onze harten bloeden. We zijn nog meer bezorgd wanneer we horen van de slachting die momenteel gaande is in Zuid-Kaduna.”

Gewapende rebellen

Volgens mediaberichten zijn er in Zuid-Kaduna bij een recente gewelduitbarsting zeker 43 mensen vermoord en meer dan 170 mensen in heel 2020.

De politie zwijgt over de identiteit van de moordenaars en de motieven achter de moorden. Gouverneur Nasir el-Rufai van Kaduna zegt dat de recente aanvallen zijn uitgevoerd door gewapende rebellen die het noordwesten van Nigeria terroriseren.

Veertigdaags gebed

De bisschoppen roepen katholieken op om, vanaf 22 augustus en voor de duur van veertig dagen, na het Angelusgebed één Onzevader, drie Weesgegroeten en een Eer aan de Vader te bidden. De cyclus eindigt dan op 30 september, op de avond voor de onafhankelijkheidsdag van Nigeria.

“Laten we gezamenlijk de vijf droevige geheimen van de Rozenkrans bidden op onze onafhankelijkheidsdag op 1 oktober. We roepen elke bisschop op om de gelovigen in zijn bisdom aan te moedigen om toegewijd deel te nemen aan gebed tot God om Nigeria te behoeden.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Grote diversiteit

Kaduna is een etnisch en religieus zeer diverse regio. De bevolking van Noord-Kaduna is grotendeels moslim en behorend tot het Hausa-volk, maar Zuid-Kaduna is grotendeels christelijk en het thuis van ongeveer dertig etnische groepen.

De bisschoppen hebben de lokale bevolking van Zuid-Kaduna verzekerd dat alle katholieken in het land voor hen bidden. Er zal volgens hen nooit van duurzame ontwikkeling sprake zijn als het bloedvergieten van onschuldige mensen door religieuze fundamentalisten doorgaat, zonder rechtvaardigheid voor de slachtoffers.

Verkiezingsbeloften

De bisschoppen herinnerden de regeringsleiders er verder aan dat ze verkozen zijn op basis van hun campagnebeloften.

“Het creëren van banen en van een omgeving die de groei van de private sector stimuleert, een significante toename van elektriciteit voor de bevolking, betaalbare en kwalitatieve gezondheidszorg voor de bevolking, en het opnieuw vitaliseren van de onderwijssector zijn deel van de beloften die de regering blijft doen”, zeiden de bisschoppen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.