<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Analyse

Europese bisschoppen waarderen én bekritiseren EU-blik op christenvervolging Nigeria

Thomas Philipp Reiter 14 maart 2024
image
"Onze toestand is kritiek" staat op dit protestbord van een Nigeriaanse jongen. De vervolging van christenen in het land blijft onverminderd heftig, maar het religieuze aspect van het conflict wordt vaak miskend. Foto: OSV News - Reuters

De resolutie van het Europees Parlement over het geweld tegen christenen in Nigeria erkent hun leed, maar zwijgt in alle talen over de religieuze dimensie van het conflict. De Europese bisschoppen willen dat die kant ook belicht wordt.

Begin februari nam het Europees Parlement een resolutie aan waarin de recente wreedheden tegen christenen in Nigeria werden veroordeeld.

Eerder toonde COMECE, de Europese bisschoppenconferentie, zich nog relatief tandeloos tegenover de EU, maar nu wordt een stille koerswijziging zichtbaar. Hoewel de bisschoppen de aangenomen resolutie verwelkomen, bekritiseren zij deze ook: “De resolutie bagatelliseert de religieuze dimensie van het conflict.”

‘Religieuze dimensie’

In de aangenomen tekst beweren de parlementsleden “de rol van klimaatverandering, de concurrentie om schaarse hulpbronnen en het verdwijnen van effectieve bemiddelingssystemen” te erkennen als de fundamentele oorzaak van het toenemende geweld in Nigeria.

COMECE spreekt dit niet tegen, maar “naast deze contextuele drijfveren van het conflict is er een religieuze dimensie”, legt de Nigeriaanse kardinaal John Olorunfemi Onaiyekan uit.

Namens de Nigeriaanse bisschoppenconferentie dringt hij erop aan deze daden nader te bekijken: “De voortdurende verwoesting die gewapende herders in verschillende delen van ons land aanrichten, kan niet langer worden gezien als louter een botsing tussen herders en boeren.” In plaats daarvan moeten hun daden worden gezien als terrorisme.

Geen geïsoleerde gevallen

Manuel Barrios Prieto, secretaris-generaal van COMECE, benadrukt: “Milieu- en economische druk kunnen de ernst van de aanvallen door islamitische terroristen en hun gecoördineerde en systematische patronen niet adequaat verklaren.” In verschillende Europese media werden de brute aanvallen soms eenvoudigweg omschreven als een “stammenvete”.

“Het mag niet langer getolereerd worden dat al deze misdaden onopgelost blijven.”
- Europese bisschoppenconferentie

De resolutie van het Europees Parlement noemt een reeks aanslagen op Kerstavond 2023, maar dat zijn allesbehalve geïsoleerde gevallen. Bij een aanval in januari 2024 hebben islamitische terroristen meer dan dertig mensen gedood en verschillende huizen en kerken verwoest.

Afgelopen september werd een seminarist verbrand tijdens een lafhartige moordaanslag. Ruim twee miljoen christenen in de deelstaat Benue zijn uit hun huizen verdreven. De daders worden over het algemeen zelden gestraft.

Verantwoordelijkheid

In een persbericht uitte de Europese bisschoppenconferentie haar “diepe bezorgdheid over de vervolging van christenen in Nigeria” en riep tegelijkertijd de EU-instellingen op om resoluter te reageren op het islamitische terrorisme in Nigeria: “Het mag niet langer getolereerd worden dat al deze misdaden onopgelost blijven.”

De Nigeriaanse regering heeft de verantwoordelijkheid om haar burgers te beschermen, inclusief de systematisch vervolgde christelijke gemeenschappen, aldus Barrios Prieto.

Speciale gezant

Hij roept de Europese Unie op strikte maatregelen te nemen en diplomatieke kanalen te gebruiken om de bescherming van alle burgers in Nigeria te waarborgen.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

Hij liet grotendeels in het midden wat hij precies als “strikte maatregelen” voor ogen had: “In deze context zouden de speciale gezant van de EU voor de vrijheid van godsdienst en levensovertuiging en de speciale vertegenwoordiger van de EU voor de mensenrechten een bijdrage kunnen leveren.”

Of dit indruk zal maken op islamitische terroristen in Nigeria valt nog te bezien.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.