<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Museum Ons’ Lieve Heer op Solder krijgt Europese erfgoedstatus

Luuk van den Einden 12 april 2024
image
De Amsterdamse zeventiende-eeuwse schuilkerk Ons' Lieve Heer op Solder, tegenwoordig ook een museum, wordt uitgeroepen tot Europees erfgoed. Foto: Rebekka Mell

Museum Ons’ Lieve Heer op Solder, wordt binnenkort uitgeroepen tot Europees erfgoed. De deels tot museum omgebouwde schuilkerk in Amsterdam krijgt die status vanwege de waarden die de plek overbrengt.

Op 17 april zal het museum het erfgoedlabel officieel in handen krijgen. Birgit Büchner, directeur van het Amsterdamse museum, is opgetogen: “Het Europees erfgoedlabel betekent een internationale erkenning voor de schuilkerk en voor de betekenis ervan.”

In zekere zin is de toekenning een verjaardagscadeau voor Ons’ Lieve Heer op Solder, waar ook nog Missen gevierd worden. “Over twee weken vieren we dat het museum 136 jaar bestaat”, aldus Büchner. “Iets mooiers hadden we ons niet kunnen wensen!”

Vrijheid van geweten

Met het Europees erfgoedlabel wil de Europese Commissie historische locaties met een belangrijke symboolwaarde voor de vrije Europese samenleving uitlichten. Museum Ons’ Lieve Heer op Solder ontvangt het label omdat de zeventiende-eeuwse schuilkerk het belang van tolerantie en vrijheid van geweten laat zien.

Ook de manier waarop het museum die boodschap overbrengt, heeft bijgedragen aan de toekenning van die erfgoedstatus. Dat doet het museum onder andere via een burgerschapsprogramma voor leerlingen op het vmbo en voor mbo-studenten.

Schuilkerk

Ons’ Lieve Heer op Solder werd in 1663 gebouwd door de van oorsprong Duitse katholiek Jan Hartman. In die tijd mochten katholieken hun geloof niet in het openbaar belijden. Samenkomen in een kerk mocht wel, maar die kerken mochten niet als gebedshuis herkenbaar zijn. Daarom bouwde Hartman de schuilkerk op de zolder van een grachtenpand.

Ons’ Lieve Heer op Solder wordt het vijfde Nederlandse fenomeen met het Europese erfgoedlabel. Ook het Vredespaleis in Den Haag, het Verdrag van Maastricht (waarmee in 1992 de Europese Unie werd opgericht), Kamp Westerbork en de Koloniën van Weldadigheid (waar in de negentiende eeuw arme gezinnen naartoe gestuurd werden om een eigen bestaan op te bouwen) zijn Europees erfgoed.

Dreigende sluiting

Dat Ons’ Lieve Heer op Solder als Europees erfgoed wordt aangewezen, mag gezien de recente geschiedenis opvallend genoemd worden. In 2020 hing het museum namelijk sluiting boven het hoofd omdat het Amsterdamse Fonds voor de Kunst mogelijk niet genoeg subsidie kon uitkeren.

De dreigende sluiting ontketende onder andere een handtekeningenactie die 14.000 steunbetuigingen opleverde. Uiteindelijk besloot de Amsterdamse gemeenteraad het museum toch subsidie toe te kennen; daarmee is Ons’ Lieve Heer op Solder zeker tot eind dit jaar onder de pannen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.