<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Cultuur

‘Negeren kan niet’: petitie voor Ons’ Lieve Heer op Solder massaal getekend

Sanne Gerrits 25 augustus 2020
image
De Mariakapel van de voormalige schuilkerk Ons' Lieve Heer op Solder Foto: Arjan Bronkhorst

De petitie om museum Ons’ Lieve Heer op Solder in Amsterdam te redden, is meer dan 14.000 keer ondertekend. Vandaag wordt ze aangeboden aan de hoofdstedelijke wethouder voor Kunst en Cultuur.

Het museum ontvangt jaarlijks 700.000 euro aan structurele subsidie van het Amsterdamse Fonds voor de Kunst. De nieuwe subsidieaanvraag werd weliswaar positief beoordeeld, maar het Fonds heeft niet voldoende geld om de subsidie ook daadwerkelijk toe te kennen. Zonder het geld zal het museum eind van dit jaar onherroepelijk zijn deuren moeten sluiten.

‘Enorme goodwill voor het museum’

Voor initiatiefnemer Lennard Roubos is het aantal ondertekenaars een grote verrassing. “Tweeduizend had ik er misschien wel verwacht, maar het blijft maar oplopen. Amsterdammers, mensen uit binnen- en buitenland, er blijkt een enorme goodwill te bestaan voor het museum.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Roubos: “Ik heb een atheïstische buurman, een overtuigder man kom je niet tegen. Hij ontplofte bijna bij het nieuws van de dreigende sluiting. Dit geeft wel aan wat het museum betekent voor mensen, en niet alleen bij vrome kerkgangers.”

Hechte band

Roubos woont om de hoek bij het museum. Hij vertelt dat de buurt er een hechte band mee heeft opgebouwd. “Samen werken we al jaren aan de leefbaarheid van de buurt. Altijd zijn we welkom in het gebouw. Toen het na de verbouwing heropend werd, mocht een buurmeisje bloemen aan Maxima aanbieden.”

Overlast ‘goedkope toeristen’

Daarbij trekt het museum een hoger niveau toeristen aan. “Heel wat beter dan de goedkope toeristen die voor de Wallen en de coffeeshops komen en van wie we als buurt veel overlast van hebben.”

“Mijn atheïstische buurman ontplofte bijna bij het nieuws van de dreigende sluiting van het museum”
- Lennard Roubos

‘Open deur voor iedereen’

Het museum is volgens Roubos niet enkel historisch, maar ook met eigentijdse thema’s bezig zoals integratie. Het betrekt bijvoorbeeld ook VMBO-leerlingen bij deze thema’s in het educatieve gedeelte.

“Ze hebben een open deur voor iedereen en dat wordt enorm gewaardeerd. Als je dit teloor laat gaan, wat behoud je dan wel?”, vraagt hij zich af.

‘Ze kunnen ons niet negeren’

“Toen ik en een voormalige buurvrouw – die van het bloemenmeisje – hiervan hoorden, zeiden we tegen elkaar: dit gaat ons niet gebeuren! Ik ben nog nooit van mijn leven een petitie gestart, maar met zoveel ondertekeningen kunnen ze ons niet negeren.”

Vandaag biedt Roubos de ruim 14.000 handtekeningen (de teller liep op het moment van het gesprek nog) aan Touria Meliani aan, de Amsterdamse wethouder voor Kunst en Cultuur.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.