<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Azië

Moord, verkrachting en corruptie: Indiase bisschop na reeks beschuldigingen op non-actief gezet

Nirmala Carvalho - Crux 12 januari 2023
image
Sinds 2019 regent het klachten bij het Vaticaan over het wangedrag en de vermeende misdaden van de Indiase bisschop Kannikadass William. Na onderzoek besloot het Vaticaan om hem vanaf 7 januari 2023 met verlof te sturen. Foto: Asianews

Een Indiase bisschop die beschuldigd wordt van seksueel wangedrag, corruptie, ontvoering en zelfs medeplichtigheid aan moord, is met ingang van 7 januari door het Vaticaan met verlof gestuurd. De eerste beschuldigingen aan zijn adres waren in 2019 al bekend in Rome.

Het gaat om bisschop Kannikadass A. William (57), die sinds 2017 het bisdom Mysore leidt. In zijn plaats heeft het Vaticaanse Dicasterie voor de Evangelisatie de gepensioneerde aartsbisschop Bernard Moras van Bangalore aangesteld als apostolisch administrator. Hij zal de leiding over het bisdom voorlopig waarnemen.

Aankondiging

Aartsbisschop Felix Machado, secretaris-generaal van de Indiase bisschoppenconferentie, kondigde het Vaticaanse decreet aan. Of het besluit van tijdelijke aard is, is niet bekend. De aartsbisschop gaf geen verdere details.

https://www.kn.nl/abonnementen/

William had zelf na een Mis op 1 januari aangekondigd dat hij met “medisch verlof” zou vertrekken en vroeg toen om gebed.

Kinderen en banden met georganiseerde misdaad

De beschuldigingen aan het adres van de Indiase bisschop zijn al langer in Rome bekend. Al in 2019 schreef een groep van 37 priesters uit het bisdom Mysore, dat in het zuidoosten van India ligt, een brief aan het Vaticaan waarin zij het ontslag van William eisten.

Volgens hen zou William kinderen bij tenminste vier vrouwen hebben verwekt en had hij sterke banden met corrupte politieambtenaren, lokale bureaucraten en politici. Ook zou hij banden met de georganiseerde misdaad hebben.

Actiecomité

Deze brief, tezamen met andere aanklachten tegen William, waren voor het Vaticaan aanleiding om een onderzoek in te stellen. In februari 2021 begonnen hier drie Indiase prelaten aan.

Later dat jaar schreef een groep van 113 mensen, waaronder 22 priesters, onder de naam ‘Red het bisdom Mysore-Actiecomité’ een brief aan kardinaal Luis Antonio Tagle, prefect van het Dicasterie voor de Evangelisatie. Ook deze groep eiste het vertrek van de bisschop.

Nieuwe aanklachten

Er volgden nog meer pogingen om de bisschop uit zijn ambt te zetten. Zo spraken in april 2022 elf priesters met de pauselijke ambassadeur in India over William.

https://www.kn.nl/donaties/

Drie maanden later kwam een priester, Gnana Prakash, in een brief aan de pauselijke ambassadeur met nieuwe aanklachten. Prakash beschuldigde William van medeplichtigheid aan de dood van vier priesters die de brief van 2019 hadden ondertekend. De priester beweerde ook dat William zich schuldig had gemaakt aan verkrachting, sodomie en verduistering.

Ontkenning

Vanaf het begin ontkent William alle beschuldigingen. Hij stelt dat sommige priesters hem proberen te belasteren om zijn poging tot hervormingen te laten ontsporen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.