<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Azië

Vier doden bij bomaanslag tijdens Mis in Filipijnen

Maria-Pia Negro Chin - OSV News 4 december 2023
image
Militairen en agenten inspecteren de universiteitsgymzaal waar op zondagochtendochtend 3 december een explosie plaatsvond tijdens een Mis. Foto: OSV News - Reuters

Zeker vier mensen kwamen om het leven bij een bomaanslag op 3 december tijdens een Mis op een universiteit in een overwegend islamitische stad in het zuiden van de Filipijnen. Ook raakten tientallen mensen gewond.

Media melden dat de explosie paniek veroorzaakte onder tientallen studenten en leraren in een gymzaal waar de Mis plaatsvond, op de Mindanao-staatsuniversiteit in Marawi, de hoofdstad van de provincie Lanao del Sur. Ten minste vier mensen werden gedood en bijna 50 anderen werden naar twee ziekenhuizen gebracht voor behandeling, aldus de autoriteiten.

Later die dag eisten militanten van Islamitische Staat de verantwoordelijkheid op voor de dodelijke ontploffing, zo meldden persbureau Reuters en The New York Times.

Telegram van de paus

Na het bidden van het Angelus zondag, verzekerde paus Franciscus de slachtoffers van de aanslag van zijn gebeden en nabijheid.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

In een telegram, gericht aan de bisschop van Marawi, zei de paus ook dat hij “diep bedroefd was toen hij werd geïnformeerd over de verwondingen en het verlies aan mensenlevens als gevolg van de bomaanslag”, aldus Vatican News.

De paus besloot zijn boodschap met te bidden dat “Christus, de Vredevorst, aan allen de kracht zal schenken om zich van geweld af te keren en elk kwaad door het goede te overwinnen”.

Belegering door islamisten

Bijna 80% van de Filipijnse bevolking is katholiek, ongeveer 6% moslim. In 2017 woedde in Marawi een vijf maanden durende strijd tussen regeringstroepen en islamitische militanten die gelieerd zijn aan Islamitische Staat. Hierbij vielen meer dan 1.000 doden, waaronder ook burgers, en raakten ongeveer 100.000 mensen ontheemd. Internationale troepen hielpen het leger om de belegerde stad weer onder controle te krijgen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.