<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
image
Illustratie: Tomás Rico en Loreto Sales
Bijvoorbeeld

‘Hun God is ook mijn God’

Michaël As 9 februari 2024

Kerstmis 2014 kwamen twintig Egyptische mannen niet thuis. Zij werkten in Libië in de bouw, maar al dagenlang was niets meer van hen vernomen. Op 15 februari 2015 zag de 23-jarige Egyptische Miriam Farhad op televisie haar man Malek Ibrahim, met de andere vermisten, over een strand lopen. Ze droegen dezelfde oranje kleren als de gevangenen in het Amerikaanse Guantánamo Bay.

De naam van Jezus op de lippen

Miriam zag hoe haar Malek en zijn kameraden op de knieën gedwongen werden. Achter ieder van hen stond een zwartgeklede man met een zwaard in de hand. Een voet van de beul drukte hen vervolgens op de buik tegen de grond, aan de oogkassen werden de hoofden achterover getrokken en een voor een werden ze onthoofd.

Malek en zijn kameraden smeekten echter niet om genade. Hun laatste woorden waren niet voor hun moordenaars, maar voor hun Schepper: “Ya Rabb Yesua – Heer Jezus.”

‘Rome veroveren’

De leider sprak in onberispelijk Engels: “Vandaag, hier in Libië, land van de islam, hebben wij de volgende boodschap: met hulp van Allah zullen wij Rome veroveren.” Waarop hij zijn mes richtte naar de zee.

“De barbaren wilden hem alsnog vrijlaten; hij hoefde ‘alleen maar’ te verklaren dat hij geen christen was”

Later gaf de Koptische Kerk de namen van de martelaren vrij, maar er ontbrak er een. Op de video was duidelijk te zien dat een van de mannen geen Arabier was, maar uit het zuiden van Afrika kwam.

Hoop op een betere toekomst

Matthew Ayariga kwam waarschijnlijk uit Ghana. Op zoek naar een betere toekomst wilde hij naar Europa, maar hij was in Libië blijven steken, waar hij werk had gevonden in de bouw. Ook hij werd gevangengenomen.

De barbaren wilden hem alsnog vrijlaten. Hij hoefde ‘alleen maar’ te verklaren dat hij geen christen was. Hij antwoordde echter: “Hun God is ook mijn God.” Daarop viel op 15 februari 2015 ook bij hem het zwaard. Een getuige vertelde later dat alle mannen hun vrijheid terug hadden kunnen krijgen als zij zich tot de islam hadden bekeerd. Ze konden zelfs een Arabische vrouw krijgen… als ze dat wilden.

‘Doopsel in bloed’

Zeven dagen na hun dood verklaarde de koptische paus Tawadros II van Alexandrië de mannen heilig. In 2023 liet paus Franciscus de 21 Koptische martelaren ook in het Romeinse martelarenboek opnemen: “Zij werden niet alleen gedoopt in water en Geest, maar ook in bloed, het zaad van de eenheid van alle volgelingen van Christus.”

“Na het zien van de televisiebeelden”, zo sprak de jonge weduwe Miriam Farhad, “had ik zoveel verdriet, maar het feit dat Malek met de naam van Jezus op zijn lippen stierf, gaf mij zo veel troost. Voor wie ooit hetzelfde overkomt: wees niet verdrietig, want God is onze steun. Hij is de Vader van wezen en weduwen.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.