fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Vaticaan gaat verhalen verzamelen van christelijke martelaren van de 21e eeuw

Hannah Brockhaus - CNA 6 juli 2023
image
Archiefbeeld: paus Franciscus begroet kardinaal Marcello Semeraro, die een nieuwe commissie voor martelaren gaat leiden. Foto: CNS - Vatican Media

Paus Franciscus heeft woensdag de oprichting aangekondigd van een commissie die de verhalen van christelijke martelaren uit het derde millennium gaat onderzoeken en catalogiseren.

In een brief die op 5 juli werd gepubliceerd, zei de paus dat hij de ‘Commissie van Nieuwe Martelaren – Getuigen van het Geloof’ heeft opgericht binnen het Dicasterie voor de Heiligverklaringen.

Katholieke én niet-katholieke martelaren

De taak van de commissie zal zijn om een archief aan te leggen van de levens van christelijke martelaren, zowel katholiek als niet-katholiek, die in de afgelopen kwart eeuw zijn vermoord.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Paus Franciscus merkte op dat hij het canonieke recht over de formele erkenning van martelaarschap in de katholieke Kerk niet wijzigt, maar wil dat de getuigenissen van hen die gedood zijn omdat ze christen waren “zij aan zij staan met de martelaren die officieel erkend zijn door de kerk…”.

Jubeljaar

“Zoals ik vaak heb gezegd”, schreef hij, “zijn de martelaren in onze tijd talrijker dan in de eerste eeuwen: het zijn bisschoppen, priesters, gewijde mannen en vrouwen, leken en families, die in de verschillende landen van de wereld, met de gave van hun leven, het hoogste bewijs van naastenliefde hebben gegeven.”

De paus zei dat hij de commissie in het leven heeft geroepen in het licht van het Jubeljaar van de Kerk in 2025, waarin het thema hoop centraal zal staan. “Hoop houdt de diepe overtuiging levend dat het goede sterker is dan het kwade, omdat God in Christus zonde en dood heeft overwonnen”, zei hij.

‘Oecumene van het bloed’

Franciscus herinnerde er ook aan dat paus Johannes Paulus II een soortgelijke commissie over nieuwe martelaren had gevormd voor het Jubeljaar 2000.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De eerdere commissie, die 13.000 getuigenissen verzamelde van mannen en vrouwen die hun leven gaven voor Christus in de 20e eeuw, deelde een aantal van de verhalen tijdens een oecumenische gebedsviering in het Colosseum op 7 mei 2000.

Paus Franciscus zei dat het Jubeljaar 2025 een soortgelijk evenement zal omvatten om te gedenken wat hij de “oecumene van het bloed” heeft genoemd.

Samenstelling

De nieuwe commissie met tien leden wordt geleid door kardinaal Marcello Semeraro en aartsbisschop Fabio Fabene, respectievelijk prefect secretaris van het Dicasterie voor de Heiligverklaringen.

Andrea Riccardi, oprichter van de Gemeenschap van Sant’Egidio, is de vice-voorzitter van de commissie en de secretaris is Marco Gnavi, pastoor van de Basiliek van Santa Maria in Trastevere en tevens secretaris van de commissie van 2000.