fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Duitsland

Duitse parochies willen relaties homostellen zegenen

KN Redactie 5 mei 2021
image
Een houten kruis op een regenboogvlag in Bonn, Duitsland. Foto: CNS photo - Julia Steinbrecht, KNA

Enkele Duitse parochies zijn van plan om rond 10 mei een dag te houden waarop “zegendiensten voor geliefden” zullen plaatsvinden. Daarbij zullen ook de relaties van paren van gelijk geslacht worden gezegend.

De campagne ‘Liefde overwint’ werd in Hamburg gelanceerd. Op de website van de organisatoren is te lezen dat doel van de campagne is om “de diversiteit van de verschillende levensplannen en liefdesverhalen van mensen” te vieren en om Gods zegen te vragen.

Reactie op dubium

Stellen van gelijk geslacht worden ook uitgenodigd, wat de aandacht van het publiek trekt, omdat de Vaticaanse Congregatie voor de Geloofsleer half maart liet weten dat de Kerk relaties van mensen van hetzelfde geslacht niet kan zegenen.

Dat deed de Congregatie in een antwoord op een zogeheten dubium, een vraag die waarschijnlijk werd ingediend omdat dergelijke zegeningen in de VS of in Duitsland meer en meer voorkomen. Paus Franciscus gaf toestemming voor de publicatie van de nota.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Reacties kardinalen en bisschoppen

Sommige bisschoppen, waaronder Duitse en Belgische, reageerden teleurgesteld op de Vaticaanse afwijzing van het zegenen van homostellen. Anderen, onder wie de kardinalen Peter Turkson, prefect van het dicasterie ter Bevordering van de Integrale Menselijke Ontwikkeling, en Sean O’Malley, lid van de Raad van Kardinalen, spraken hun steun uit voor de nota.

Bisschop Georg Bätzing van Limburg, voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie, zei in een interview dat hij niet blij was met de “zware interventie” uit het Vaticaan. Toch heeft hij nu kritiek op de actie van enkele parochies. Volgens hem zijn de zegendiensten “niet geschikt als instrument voor kerkpolitieke manifestaties of protestacties”.

Schisma

Door de ontwikkelingen in Duitsland vrezen sommigen voor een kerkscheuring. De Italiaanse kardinaal Camillo Ruini zei dinsdag in een interview met de Italiaanse krant Il Foglio te bidden voor de onenigheid die in Duitsland is ontstaan naar aanleiding van de kwestie. “Ik hoop met heel mijn hart dat er geen schisma zal zijn, en ik bid hiervoor”, aldus de 90-jarige kardinaal.

Bronnen: KNA, CNS, CNA

https://www.kn.nl/abonnementen/