fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Duitsland

Duitse zuster moet voor de rechter verschijnen na verlenen kerkasiel

KNA 24 juli 2020
image
Archiefbeeld uit 2017: de slaapbenodigdheden van een asielzoeker in een Duitse kerk. Foto: CNS Photo - Harald Oppitz, KNA

Een Duitse kloosteroverste moet binnenkort voor de rechter verschijnen. De reden: ze heeft vrouwelijke vluchtelingen onderdak geboden in haar klooster.

Abdis Mechtild Thuermer (62) van het klooster in Kirchschletten, Beieren, moest aanvankelijk een boete betalen, maar ze weigerde dit.

“Ik deed het vanuit christelijk gedachtegoed. Het kan geen misdaad zijn om hulp te bieden aan een mens in nood”, benadrukt ze.

Uitgesteld verhoor

Thuermer nam meer dan dertig keer vrouwelijke vluchtelingen in haar klooster op. Zo bood ze in de herfst van 2018 kerkasiel aan een jonge Eritrese vrouw aan, die zou worden uitgezet naar Italië.

De moeder-overste zou begin deze week gehoord worden door de rechtbank in Bamberg, maar dat verhoor werd uitgesteld. De rechter wilde namelijk wachten op een mogelijke tweede rechtszaak tegen Thuermer, die er deze week inderdaad kwam.

“Het kan geen misdaad zijn om hulp te bieden aan een mens in nood”
- Abdis Mechtild Thuermer

De advocaat van de zuster, Franz Bethaeuser, hoopt al een tijd op fundamentele helderheid over dit onderwerp.

Het gaat in de zaak ook over de overeenkomst die in 2015 is gesloten tussen de Kerken en de Duitse regering over kerkasiel.

Kerkasiel of ‘illegale bewoning’

Dankzij die overeenkomst kan aan vluchtelingen kerkasiel worden aangeboden, terwijl hun asielaanvraag wordt bestudeerd. Voorwaarde is wel dat de vluchteling niet onder de radar verdwijnt.

Zo moet definitief duidelijk worden of kerkasiel valt onder de categorie ‘helpen bij of instandhouden van illegale bewoning’, wat strafbaar is. Hierover heeft de hoogste Duitse rechtbank zich nog nooit uitgesproken.

Kerkasiel niet strafbaar

Tot nu toe hebben de Beierse autoriteiten zaken rond het verlenen van kerkasiel meestal laten vallen en geen straffen uitgedeeld. In sommige gevallen gebeurde dit nadat de kerk instemde met het betalen van een boete.

Uitgeprocedeerde asielzoekers zijn verplicht het land te verlaten. Een rechter in Freising bepaalde in 2018 dat kerkasiel niet strafbaar is, zolang de staat die plicht niet handhaaft.

Niets verkeerds gedaan

Recent bleek dat, naast deze zaak, tegen moeder-overste Mechtild Thuermer een nieuwe zaak is aangespannen omdat ze in januari ook kerkasiel verleende.

“Volgens mij heb ik niets verkeerds gedaan”, vindt Thuermer.