<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Duitsland

Kardinaal Marx maakt excuses voor oorlogsmisdaad door latere hulpbisschop: ‘Cruciaal om altijd naar de waarheid te kijken’

KN Redactie 11 juli 2023
image
Kardinaal Reinhard Marx van het aartsbisdom München en Freising, hier op 9 maart 2023. De kardinaal had zondag een ontmoeting met nabestaanden van de mannen die tijdens de Tweede Wereldoorlog op bevel van een latere hulpbisschop van München werden geëxecuteerd. Hij vroeg ze om vergiffenis. Foto: OSV News - Heiko Becker, Reuters

De Duitse kardinaal Reinhard Marx vroeg zondag om vergiffenis voor een vergeldingsactie tijdens de Tweede Wereldoorlog op bevel van de latere hulpbisschop van München. Op het einde van de oorlog in Italië liet Matthias Defregger minstens zeventien burgers executeren.

Ondanks lang juridisch onderzoek en verschillende gerechtelijke procedures in zowel Italië als Duitsland werd Defregger nooit schuldig bevonden.

Op 9 juli stond kardinaal Marx, de huidige aartsbisschop van München, oog in oog met afstammelingen van de Italiaanse slachtoffers. Marx bedankte hen voor hun moed om het verleden onder ogen te zien en hun weigering om de geschiedenis onder het tapijt te laten vegen.

“Het is cruciaal om altijd naar de waarheid te kijken en de impuls te volgen om verder te gaan”, zei de kardinaal.

Vergelding

Het incident speelde zich af in de zomer van 1944 in de kleine gemeente Filetto di Camarda, niet ver van L’Aquila. De Duitse Wehrmacht was aan het terugtrekken, de door de VS geleide geallieerden waren net Rome binnengevallen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Na een aanval door Italiaanse partizanen gaf generaal-majoor Hans Boelsen opdracht tot een brute daad van “vergelding”. Op bevel van Defregger, die in die tijd kapitein in de 114e Jäger-divisie was, werden tenminste zeventien onschuldige mannen tussen de 20 en 65 jaar doodgeschoten. Ook werd het dorp in brand gestoken.

Waarheid onder ogen zien

Terugkijkend op deze gebeurtenissen benadrukte Marx zondag het belang van morele actie, zelfs in oorlog, evenals de moed om het verleden onder ogen te zien. Hij betreurde dat dit in het geval van Defregger niet was gebeurd en verontschuldigde zich voor het feit dat het bisdom er niet in was geslaagd de waarheid onder ogen te zien.

“We voelen hoe belangrijk het is om niet te vergeten”, zei hij. “Door de geschiedenis te onderdrukken kun je geen goede toekomst opbouwen.”

Schuldig

Na de oorlog begon Defregger aan een studie aan een jezuïetencollege in Oostenrijk. In 1949 werd hij in zijn geboortestad München tot priester gewijd. In 1968 werd hij hulpbisschop van het aartsbisdom München en Freising.

https://www.kn.nl/donaties/

Tijdens de jaren zestig berichtten zowel Duitse als Engelse media over de oorlogsmisdaad van de hulpbisschop. Toch werd Defregger bij verschillende juridische procedures nooit schuldig bevonden.

Straatnaam

Na zijn dood in 1995 begon een professor lokale geschiedenis opnieuw onderzoek te doen. Het resulteerde afgelopen jaar in de beslissing van het stadje Pöcking in Beieren, waar Defregger met emeritaat was gegaan en tot aan zijn dood woonde, om een straat die de naam van de hulpbisschop droeg, om te dopen tot de ‘Filettoweg’.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.