<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Duitsland

Personeel gezocht: Dom van Aken heeft tekort aan Nederlandstalige gidsen

Luuk van den Einden 26 juli 2022
image
De Dom van Aken is op zoek naar Nederlands- en Franssprekende tourgidsen. Vanwege de coronacrisis is een groot personeelstekort ontstaan. Foto: Domkapitel Aachen - Andreas Steindl

De Dom van Aken is naarstig op zoek naar met name Nederlandssprekende tourgidsen. Sinds de coronaperiode kampt de kathedraal met een personeelstekort; daardoor kan de Dom de aantrekkende bezoekersaantallen niet bijbenen.

In juni telde de Dom van Aken voor het eerst weer net zo veel bezoekers als voor de coronapandemie. Bijna 90.000 mensen bezochten in die maand de kathedraal, waarvan de oudste delen uit de achtste eeuw stammen. Voor de maanden juli tot en met september verwacht de Dom zelfs 110.000 mensen per maand te ontvangen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Sinds het voorjaar zien we de bezoekersaantallen weer toenemen”, vertelt Daniela Lövenich, perswoordvoerder van de Dom. “De tourbussen doen Aken weer aan en buitenlandse toeristen weten de stad ook weer te vinden.”

Gidstekort

Dat positieve nieuws heeft wel een keerzijde: er zijn namelijk veel te weinig tourgidsen om de bezoekersaantallen te kunnen opvangen. De Dom moet veel groepen teleurstellen; op veel dagen zijn ’s ochtends al alle tijdssloten voor rondleidingen volgeboekt. Aken ligt aan de grens met Zuid-Limburg en Wallonië en trekt veel Nederlandse en Belgische toeristen. Het tekort betreft vooral gidsen die Nederlands en Frans kunnen spreken.

Het personeelstekort is aan de coronacrisis te wijten. Tijdens lockdowns en in de nasleep daarvan – periodes die maanden geduurd hebben – kon de Dom geen rondleidingen aanbieden. Daardoor zijn veel gidsen ander werk gaan doen.

“De meesten van onze tourgidsen zijn studenten, die in deze periode hun studie hebben afgerond of ander werk zijn gaan doen om hun studie te kunnen bekostigen”, legt Lövenich uit. “Normaal gesproken leiden we continu nieuwe gidsen op om de van nature hoge omloop op te vangen, maar ook dat hebben we de afgelopen twee jaar niet kunnen doen.”

Op zoek

Maar corona is niet de enige boosdoener van het personeelstekort. “Het wordt over het algemeen steeds moeilijker om genoeg mensen te vinden voor contact met bezoekers en rondleidingen”, aldus Lövenich.

https://www.kn.nl/donaties/

De Dom van Aken is vooral op zoek naar gidsen die Nederlands, Frans, Italiaans of Spaans spreken. Een achtergrond in geschiedenis, kunstgeschiedenis, architectuur of theologie is een pré, maar geen vereiste. “We willen vooral mensen die onze bezoekers een prettige ervaring kunnen geven”, vertelt Lövenich.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.