<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Duitsland

Van den Hende en Arborelius begonnen aan onderzoek in Keulen

KN Redactie 8 juni 2021
image
Bisschop Hans van den Hende is met de Zweedse kardinaal Arborelius begonnen aan het door de paus gelaste onderzoek in het aartsbisdom Keulen. Foto: KN - Jan Peeters

Bisschop Hans van den Hende en kardinaal Anders Arborelius zijn begonnen aan hun onderzoek in het aartsbisdom Keulen, dat zij in opdracht van de paus uitvoeren.

De kardinaal uit Stockholm en de bisschop van Rotterdam namen maandag hun intrek in een conferentiegebouw tegenover de ambtswoning van kardinaal Rainer Maria Woelki. De twee gaven de media een kort fotomoment, maar gaven verder geen commentaar.

Open discussie

Vandaag hadden ze onder meer een ontmoeting met voormalige leden van de adviesraad van misbruikslachtoffers in het aartsbisdom, die hun taken eerder uit protest neerlegden. Volgens een van hen hadden ze een “zeer open discussie” met Arborelius en Van den Hende.

Naar verwachting voeren de beide onderzoekers de komende twee weken gesprekken met mensen binnen het aartsbisdom Keulen. Wie zij ontmoeten, bepalen ze zelf.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Complexe situatie

Het onderzoek in opdracht van de paus, een zogeheten apostolische visitatie, werd eind mei aangekondigd. De achtergrond is het nu al meer dan een jaar durende debat over de afhandeling van misbruikzaken in het aartsbisdom, en de vertrouwenscrisis die daaruit voortvloeide. Woelki verwelkomde het onderzoek.

Van den Hende en Arborelius moeten “ter plaatse een omvattend beeld” zien te krijgen van de “complexe pastorale situatie in het aartsbisdom Keulen”, meldde de nuntiatuur in Berlijn. Ook wordt gekeken of Woelki en enkele anderen fouten hebben gemaakt bij de afhandeling van misbruikzaken.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Vormselviering gaat door

Overigens zal Woelki woensdag in Düsseldorf toch het vormsel toedienen aan een aantal jongeren in een parochie waar sterke bezwaren leefden tegen dienst komst. Volgens het aartsbisdom hebben de vormelingen en hun ouders zich uitgesproken voor de komst van de kardinaal. De parochianen die tegen diens komst gekant waren, hebben volgens het bisdom toegezegd de viering niet te verstoren met protest.

In desbetreffende parochie werkten in het verleden twee priesters die van misbruik werden beschuldigd. Een deel van de parochianen vindt dat het bisdom misbruikzaken niet goed heeft afgehandeld en acht Woelki niet langer geloofwaardig.

Bron: Katholische Nachrichten-Agentur

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.