<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Frankrijk

Kardinaal Ouellet moet schadevergoeding betalen aan ontslagen zuster

KNA 4 april 2024
image
Kardinaal Marc Ouellet, gezeten naast de paus, spreekt tijdens een conferentie in het Vaticaan begin maart. Foto: CNS - Vatican Media

Een Vaticaans onderzoek naar de vergiftigde sfeer in een traditionalistisch Frans klooster leidde in 2020 tot het ontslag van een zuster. Ten onrechte, zo oordeelde een Franse rechter gisteren.

De voormalige prefect van het Vaticaanse Dicasterie voor de Bisschoppen, de Canadese kardinaal Marc Ouellet (79), is door een Franse rechtbank veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding vanwege het onterechte ontslag van een traditionalistische zuster uit Bretagne, zo melden Franse media.

Veroordeelden in beroep

Ook twee Vaticaanse inspecteurs (‘visitatoren’) en de zusterorde waartoe de vrouw behoorde – de Zusters Dominicanessen van de Heilige Geest – werden schuldig bevonden. De veroordeelden hebben aangekondigd dat ze in beroep zullen gaan.

In oktober 2020 werd Sabine Baudin de la Valette (religieuze naam Moeder Marie Ferreol, 57) na 34 jaar zonder opgaaf van redenen ontslagen bij de traditionalistische kloostergemeenschap van Pontcallec in het Franse Berne bij Lorient.

Manipulatie

Aan het ontslag was een apostolische visitatie – een onderzoek door het Vaticaan – voorafgegaan. De visitatoren waren een benedictijner abt en een abdis van de cisterciënzer nonnen. Voor hun rapport hadden ze ongeveer honderd mensen uit de gemeenschap geïnterviewd.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

De reden hiervoor zou een jarenlange spanning zijn geweest binnen de zustergemeenschap. De zuster in kwestie werd beschuldigd van manipulatie en geestelijk misbruik.

Ruim drie ton schadevergoeding

De civiele rechtbank van Lorient oordeelde woensdag echter dat het ontslag onterecht was. De beklaagden werd een schadevergoeding opgelegd van in totaal ruim 300.000 euro.

Volgens de Franse krant La Croix bekritiseerde de voorzitter van de rechtbank het feit dat hij geen toegang had tot het Vaticaanse dossier. De advocaat van de twee visitatoren antwoordde echter dat er geen recht is op toegang tot dossiers in zaken van canoniek recht.

‘Ernstige misstanden’

De advocaat van de ontslagen zuster stelde dat zij zelf in 2011 “ernstige misstanden en overtredingen” binnen de gemeenschap aan de kaak had gesteld, waarna de sfeer was vergiftigd.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.