<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Duitsland

Vaticaan verwerpt weer een eis van Duitse Synodale Weg: geen lekenparticipatie bij bisschopsverkiezing

KNA 13 april 2023
image
De Dom van Paderborn. Dit rijkste aartsbisdom van Duitsland zoekt momenteel een nieuwe aartsbisschop, en wilde daar eigenlijk lekengelovigen bij betrekken. Foto: Benchaum - Wikimedia Commons

Het Vaticaan heeft de deelname van leken aan de verkiezing van bisschoppen afgewezen. De pauselijke nuntius in Berlijn heeft het domkapittel van het aartsbisdom Paderborn laten weten dat het geen leken mag betrekken bij de komende verkiezing van een nieuwe aartsbisschop.

Dit betekent dat niet mag worden afgeweken van de verkiezingsprocedure die is vastgelegd in een internationaal verdrag tussen de deelstaat Noordrijn-Westfalen en de Heilige Stoel, die stelt dat alleen de geestelijken van het domkapittel mogen deelnemen. Eerder wilde het katholieke aartsbisdom, dat bijna 1,5 miljoen kerkleden vertegenwoordigt, een centrale eis van het Duitse hervormingsproject de Synodale Weg uitvoeren door ook leken bij het proces te betrekken.

Uitbreiding van geheimhouding

Volgens de plebaan-deken van de kathedraal, Joachim Göbel, heeft het domkapittel aan de nuntius voorgesteld het zogenaamde pauselijk geheim uit te breiden tot de kring van 14 lekenafgevaardigden. Met de uitbreiding van deze geheimhouding, die de vertrouwelijkheid bij de personeelsselectie moet garanderen, wilde het orgaan samen met de afgevaardigden een lijst van drie door het Vaticaan goedgekeurde kandidaten bespreken.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Maar de in het concordaat vastgelegde verkiezingsprocedure bepaalt dat alleen het kathedraalkapittel een lijst van drie voorgestelde kandidaten van het Vaticaan ontvangt en daaruit de aartsbisschop kiest.

Duidelijk antwoord

“Om de legitimiteit van de verkiezing te behouden, hebben wij daarom geen mogelijkheid u verder te betrekken bij het proces van de verkiezing van de bisschop”, liet Göbel de 14 geselecteerde leken in een brief weten. Een overeenkomstig “duidelijk antwoord van Rome” was via de nuntius van de paus verzonden.

Deken Göbel zegt het ‘nee’ van Rome te betreuren. Het verzoek om een grotere deelname van leken aan het zoeken en kiezen van geschikte bisschoppen is van zeer verschillende kanten en op verschillende niveaus aan de Heilige Stoel voorgelegd en uitgelegd, zei hij.

Vacant

Het rijkste bisdom van Duitsland is vacant sinds aartsbisschop Hans-Josef Becker op 1 oktober vorig jaar ontslag nam. De verkiezing en benoeming van een nieuwe aartsbisschop wordt tegen het einde van de zomer verwacht.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.