<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Ecologie

Laudato Si’ Alliantie publiceert gebedenbundel in aanloop naar klimaattop

Luuk van den Einden 24 november 2023
image
Een sterk vervuilde rivier in Bangladesh. De Laudato Si' Alliantie Nederland heeft een gebedenbundel gepubliceerd waarmee mensen tijdens de aankomende klimaattop kan bidden voor het welslagen van de conferentie. Foto: OSV News - Mohammad Ponir Hossain, Reuters

De Laudato Si’ Alliantie Nederland heeft een gebedenbundel uitgegeven waarmee gelovigen kunnen bidden voor het welslagen van de aanstaande VN-klimaatconferentie. Er wordt met name gebed gevraagd voor de dag waarop paus Franciscus op de conferentie regeringsleiders toespreekt.

Van 30 november tot 12 december vindt de 28ste klimaatconferentie van de Verenigde Naties plaats in Dubai. De Laudato Si’ Alliantie Nederland vraagt gelovigen om tijdens de top te bidden voor een succesvolle afloop. Daartoe heeft secretaris Gerard Moorman een gebedenbundel samengesteld.

“Wanneer leiders moedige keuzes durven te maken, geeft dat hoop voor de toekomst”, aldus een woordvoerder van de Alliantie. Volgens de organisatie kunnen gelovigen met hun gebed bijdragen aan moed en wijsheid voor de conferentiedeelnemers, in de hoop dat zij beslissingen nemen die bijdragen aan de bescherming van de aarde.

Klimaatwakes

Paus Franciscus zal van 1 tot en met 3 december aanwezig zijn op de VN-klimaattop. Daar zal hij de deelnemers toespreken en gesprekken hebben met politici en religieuze leiders. De Konferentie van Religieuzen in Nederland roept religieuzen en geloofsgemeenschappen op om die momenten aan te grijpen voor gebed voor het welslagen van de top.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Tijdens de klimaattop organiseren verschillende christelijke groepen in Nederland en Europa stiltemomenten en gebedswakes. In Den Haag worden twee klimaatwakes gehouden, op 30 november en op 7 november. De Belgische bisschoppen lopen op 3 december mee met een klimaatmars in Brussel.

‘Achteraan de groene karavaan’

Na de verkiezingen van woensdag heeft Nederland ook “een nieuwe richting in klimaatbeleid” gekozen, aldus de Alliantie. Drie van de vier partijen die een groot zetelaantal hebben veroverd, hebben weinig ambitieuze klimaatplannen; de PVV wil zelfs niets meer aan klimaatbeleid uitgeven.

“De tegenkrachten in ons eigen land lijken helaas steeds sterker te worden”, ziet bisschop Gerard de Korte, voorzitter van de Laudato Si’ Alliantie. “Het is zorgelijk dat wij het prima vinden om achteraan aan te sluiten in de groene karavaan. Laten wij daarom hopen en bidden dat de stem van de paus als moreel leider wordt gehoord.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.