fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Frankrijk

Dit was pater Olivier Maire, de vermoorde Franse priester 

Catholic News Agency 10 augustus 2021
image
Pater Olivier Maire Foto: screenshot KTO-TV, via YouTube

Pater Olivier Maire (61), de priester die maandag in Frankrijk werd vermoord, was de provinciaal-overste van de Montfortanen, een congregatie die gesticht werd door de heilige Louis-Marie Grignion de Montfort.

Hij werd vermoord in Saint-Laurent-sur-Sèvre, een dorp in het westelijke departement Vendée. Het dorp huisvest de basiliek van de heilige Louis-Marie Grignion de Montfort, waar de stichter ook begraven is.

Verdachte

De Franse bisschoppenconferentie en de conferentie van religieuzen in Frankrijk bevestigden in een gezamenlijke verklaring op 9 augustus dat de man die ervan wordt verdacht de priester te hebben vermoord, bij Maire verbleef ten tijde van de moord.

Media identificeren de verdachte als Emmanuel A., een veertigjarige man van Rwandese afkomst, die er ook van word verdacht de brand in de kathedraal van Nantes in juli 2020 te hebben gesticht.

Jaren in Afrika

Pater Maire werd in 1961 in het Oost-Franse Besançon geboren, meldt de Franse katholieke krant La Croix. Hij trad in bij de montfortanen in 1986, op 25-jarige leeftijd, en werd in 1990 tot priester gewijd.

In een biografie op de website van het bisdom Luçon, waar het departement Vendée onder valt is te lezen dat Maire vele jaren in Afrika doorbracht en vervolgens in Rome woonde. Maire, een bijbelgeleerde, had een passie voor de kerkvaders en had een diploma in psychologie. Daarnaast was de pater een bekende leider van retraites.

Diepte en eenvoud

Een deelnemer van een retraite die de pater in 2011 verzorgde schreef: “Ik stelde zijn beschikbaarheid op prijs, zijn aandachtig luisteren naar suggesties, maar ook de vrijheid waarmee hij zijn ideeën over verschillende zaken uitte. Iedere Eucharistie was een intens moment van gebed en dankzegging.” 

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een andere deelnemer zei: “Ik beleefde een week van kalmte en vernieuwing, dankzij de schoonheid van de plek, de kwaliteit van de gebedsmomenten, de diepte en eenvoud van Olivier Maire.” 

‘Deel je leven met anderen’

Op 11 oktober 2020 preekte Maire tijdens een Mis ter gelegenheid van het driehonderdjarige jubileum van de aankomst van de zalige Marie Louise van Jezus in Saint-Laurent-sur-Sèvre. Samen met Montfort stichtte zij de Dochters der Wijsheid.

Hij zei: “Dit is wat Marie Louise gezegd zou hebben tot iedereen deze ochtend: deel je leven. Leef een leven van delen met anderen, verspeel je leven niet door het alleen te leven, geïsoleerd, afgeschermd van de wereld, van anderen – je moet jezelf beschermen tegen het virus, niet tegen anderen.”

‘Optrekken met de armsten’

“Deze symbiose met de wereld waarin wij leven”, vervolgde Maire, “deze wereld van uitsluiting, zoals paus Franciscus zou zeggen, deze wereld van de periferie, is wat Marie Louise verwachtte. Fratelli tutti, de laatste encycliek van de paus, herinnert ons hieraan, leven in symbiose met de ander, broederlijk leven en leven in symbiose met God zelf.”

“Laten wij broederlijk delen, laten wij optrekken met de armsten, de uitgeslotenen, en de degenen die afgewezen zijn door de mensheid.”

https://www.kn.nl/abonnementen/