fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Gezin

‘Kinderen ervaren hier een vreugdevol geloof’ Emmanuel Zomerkamp viert swingend jubileum

Anton de Wit 18 augustus 2023

In Helvoirt werd deze week voor de 40e keer het Emmanuel Zomerkamp gehouden. Dit jaar waren er 150 kinderen aanwezig die deelnamen aan een programma met geloofsverdieping, spelletjes en muziek.

‘De deur staat voor je open’ was het thema van dit jaar. De woorden werden ook herhaaldelijk uit volle borst meegezongen door de kinderen, met bijbehorende armgebaren, toen de ouders hun kroost op donderdag 17 augustus weer mochten ophalen.

Parabels

Op het podium in de tent achter bezinningshuis Emmaus voerde een deel van de kinderen en kampleiders een musical op; een swingende hedendaagse bewerking van de beroemde parabel van de verloren zoon, losjes ineengevlochten met dat andere beroemde bijbelverhaal van de barmhartige Samaritaan.

“Ieder kind voelt zich hier gehoord en gezien. Dat maakt dit zo’n mooi kamp voor iedereen.”

“Het is een katholiek kamp, maar open voor iedereen”, legt organisator Anja Vergouwen uit. Steeds meer deelnemende kinderen hebben van huis uit weinig tot niets meer meegekregen over het geloof. “De boodschap blijft hetzelfde, maar je moet heel erg nadenken: hoe breng je die boodschap? Zodat kinderen die geen idee hebben wie God of Jezus is en de bijbelverhalen niet kennen, toch mee kunnen doen.”

Succesformule

Dat die formule werkt, bleek al wel in de voorbereidingen. “Al in april hadden we 150 aanmeldingen en moesten we de inschrijvingen stoppen”, vertelt Vergouwen.

[FOTOGALERIJ - Gebruik de pijltjes om te bladeren] Foto's: KN - Anton de Wit

Het programma is in de afgelopen veertig jaar in grote lijnen hetzelfde gebleven, zo gaat zij verder. Ook dat draagt bij aan het succes, denkt Vergouwen. Een hecht team van 50 kampleiders ontfermt zich met veel liefde en geduld over de kinderen. “Ouders zijn wel eens bang dat hun kind verloren loopt in zo’n groep van 150 kinderen. Maar het tegenovergestelde is het geval. Ieder kind voelt zich hier gehoord en gezien. Dat maakt dit zo’n mooi kamp voor iedereen.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1