fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Godsdienstvrijheid

Kerkleiders in Heilig Land: Jonge christenen worden verdreven uit het land waar Jezus geboren werd

Judith Sudilovsky - CNS 24 december 2022
image
Een vrouw steekt kaarsen aan bij het begin van het kerstseizoen in de Geboortekerk in Bethlehem, Westelijke Jordaanoever, 26 november 2022. Foto: Mussa Qawasma, Reuters

In hun kerstboodschap uiten patriarchen en andere kerkleiders in het Heilige Land hun zorgen over de godsdienstvrijheid in Israël. Daardoor zouden vooral jongeren de regio verlaten.

Volgens de kerkleiders wordt de “christelijke rest” in het Heilige Land in toenemende mate geconfronteerd met fysieke aanvallen op mensen en eigendommen, beperkingen van de vrijheid van godsdienst en onteigening van kerkelijk bezit.

‘Onwelkom’

“Zo’n ontmoedigende atmosfeer heeft geleid tot een gebrek aan hoop, vooral onder onze christelijke jongeren, die zich steeds meer onwelkom voelen in het land waar hun voorouders hebben gewoond sinds zelfs voor de geboorte van de Kerk op Pinksteren”, zo schrijven de kerkleiders.

“Wij nodigen christenen over de hele wereld uit om te blijven bidden voor een rechtvaardige en duurzame vrede in het land waar onze Heer is geboren”
- Kerkleiders Heilig Land in hun kerstboodschap

Als gevolg daarvan verlaten veel jonge christenen de regio, waardoor de christelijke aanwezigheid nog verder afneemt – nu al maken christenen slechts 2% van de bevolking uit.

Plaatsen van troost en steun

De kerkleiders drukken jonge christenen op het hart om Jezus’ geboorte te begrijpen als een “baken van hoop” en herinnerden hen eraan dat “onze Heer met ons en voor ons blijft lijden en ons naar een nieuw leven leidt in het licht van zijn verrezen glorie”.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Zij voegen eraan toe dat de kerken plaatsen van troost, kracht en steun blijven bieden door middel van erediensten, onderwijs, gezondheidszorg en werkgelegenheid.

‘Levende stenen’

De kerkleiders zeggen ook dankbaar te zijn voor de terugkeer van pelgrims naar het Heilige Land en moedigen hen aan niet alleen heilige plaatsen te bezoeken, maar ook de “levende stenen” van de plaatselijke christelijke gemeenschap te betrekken en te steunen.

“Ook nodigen wij christenen over de hele wereld uit om de religieuze status quo te ondersteunen, en te blijven werken en bidden voor een rechtvaardige en duurzame vrede in het land waar onze Heer is geboren – en ook in de vele door oorlog verscheurde gebieden in de wereld – opdat de gezegende boodschap van hoop die de engel voor het eerst verkondigde aan de herders rond Bethlehem meer en meer op de hele aarde wordt gerealiseerd.”