<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
In Memoriam

‘Houd van je naaste, ook als die vies of bebloed is’: chirurg-zuster bezweek aan corona

Roel Weerheijm 15 juli 2020
image
Moeder Anastasia bleef ook in het klooster als chirurg actief. Foto: AsiaNews.it

Rusland gedenkt vandaag de artsen en verpleegkundigen die zijn gestorven aan het coronavirus nadat zij patiënten verzorgden. Eén van de slachtoffers is een bijzondere vrouw: de orthodoxe zuster en chirurg Moeder Anastasia (84), die ook in het klooster bleef opereren.

Moeder Anastasia werd in 1936 geboren als Nina Artemeva. Ze trouwde tweemaal en werd moeder van twee zoons. Ook werd ze arts. Haar wetenschappelijke ambities waren voor haar eerste man reden om van haar te scheiden.

Zorg en toewijding

In 1984 verdedigde Artemeva haar proefschrift en werd ze chirurg. Ze was koelbloedig, omdat ze operaties uitvoerde die geen andere chirurg aandurfde en gebruikte daarbij haar eigen technieken. Ze werd echter net zo bewonderd om de zorg en toewijding aan haar patiënten.

Richting de Kerk

1990 was een zeer belangrijk jaar voor Artemeva. Haar tweede man overleed en ze opende een nieuwe kapel in het ziekenhuis waar ze werkte. Tijdens de Sovjettijd kende niemand haar als een religieuze vrouw, maar na het overlijden van haar tweede man bewoog ze steeds meer richting de Kerk – in haar geval de Russisch-orthodoxe.

“Geneeskunde is een praktische mogelijkheid om te realiseren wat in de Evangeliën staat geschreven: houd van je naaste, ook als die vies, gewond en bebloed is.”
- Moeder Anastasia

Op zeventigjarige leeftijd verliet ze de medische wetenschap en trad ze in het Sint Johannesklooster in Karpovka in. Daar ontving ze de kloosternaam Anastasia.

Ook in het klooster richtte ze zich op de verzorging. In haar woorden: “Geneeskunde is een praktische mogelijkheid om te realiseren wat in de Evangeliën staat geschreven: houd van je naaste, ook als die vies, gewond en bebloed is.”

‘Zielengenezing’

Een zuster uit het klooster beschreef haar toewijding: “Het leek alsof ze besloten had om ten oorlog te trekken, om de wereld te redden.” Veel van haar patiënten en bewonderaars bezochten haar in het klooster, waaruit een beweging van ‘zielengenezing’ ontstond.

Een operatiekamer

Al snel werd een operatiekamer in het klooster gerealiseerd. Anastasia zette daar haar medische werk voort. Ze ontving, opereerde en behandelde haar patiënten kosteloos in haar operatiekamer, waar iconen over hen waakten.

Corona-uitbraak in het klooster

Pasen werd dit jaar in het haar klooster in Karpovka groots gevierd, ondanks de coronapandemie. In de geloofsgemeenschap vond daarna een uitbraak van het virus plaats. Moeder Anastasia verzorgde de patiënten, met als gevolg dat ook zij besmet raakte. Op 8 juni overleed ze aan Covid-19.

Bron: AsiaNews

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.