fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
In Memoriam

Voormalige nuntius van België en Luxemburg Karl-Josef Rauber overleden

Luuk van den Einden 28 maart 2023
image
Kardinaal Karl-Josef Rauber, die van 2003 tot 2009 de apostolische nuntius van België en Luxemburg was, is zondagavond op 88-jarige leeftijd overleden. Foto: OSV News - Cristian Gennari, KNA

Kardinaal Karl-Josef Rauber is op 88-jarige leeftijd overleden. Tussen 2003 en 2009 was hij apostolisch nuntius in België en Luxemburg. De uit Duitsland afkomstige kardinaal zal in Rome begraven worden.

Kardinaal Rauber overleed zondagavond in het klooster van de Schönstatt-beweging in Ergenzingen, waar hij de laatste jaren van zijn leven doorbracht. Vorig jaar liep hij een coronabesmetting op, waardoor zijn gezondheid sterk achteruit was gegaan.

Bescheiden man

Het lichaam van de kardinaal wordt in de komende dagen overgebracht naar Rome. Daar zal hij begraven worden op het Campo Santo dei Teutonici e dei Fiamminghi (het kerkhof van de Duitsers en de Vlamingen), waar ook zijn ouders begraven liggen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Rauber stond bekend als een bescheiden man. In het Schönstatt-klooster waar hij op het eind van zijn leven woonde, gaf hij de voorkeur aan twee kleine kamertjes boven een ruim appartement. Over kerkpolitiek deed hij zelden uitspraken, omdat hij zich naar eigen zeggen te oud voelde om “de Kerk te helpen besturen”.

Nuntius

Kardinaal Karl-Josef Rauber werd op 11 april 1934 geboren in Neurenberg en in 1959 tot priester gewijd. In de jaren daarna diende hij in heel wat landen als apostolische nuntius (een rol vergelijkbaar met die van een ambassadeur). Rauber was voor het eerst nuntius in Oeganda en daarna achtereenvolgend in Zwitserland en Liechtenstein, Hongarije en Moldavië en in België en Luxemburg.

Een van de taken van een apostolische nuntius is om kandidaten voor een bisschopsbenoeming voor te dragen. Kort na zijn emeritaat in 2009 verbrak Rauber het gebruikelijke zwijgen daarover, door in een interview te vertellen over de procedure rond de benoeming van de nieuwe aartsbisschop van Mechelen-Brussel in die periode. André Léonard werd destijds door het Vaticaan gekozen, terwijl Jozef de Kesel ‘favoriet’ was in België.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Rauber nam in juni 2009 ontslag als nuntius in België, omdat hij de emeritaatsleeftijd van 75 had bereid. In Luxemburg bleef hij ietsje langer aan: daar werd hij pas in juli van dat jaar vervangen. In 2015 werd hij door paus Franciscus kardinaal gemaakt.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.