<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Boek

54 minuten

KN Redactie 12 januari 2017
image

Als je gaat debuteren, doe dat dan met je allerbeste boek, zei de uitgever van Renate Dorrestein eens toen ze haar allereerste (matige) manuscript inleverde. Want debuteren, dat doe je als auteur maar één keer, vertelt ze in Het geheim van de schrijver.

Aan die goede raad heeft de in Zwolle geboren maar in Twente opgegroeide Marieke Nijkamp zich gehouden.

In het Engels

Begin vorig jaar veroverde Nijkamp de Amerikaanse bestsellerlijsten met haar bloedspannende boek This is where it ends. Ze schreef het in het Engels, dat vond ze prettiger schrijven.

En zo konden haar Engelse vrienden meelezen. Inmiddels zijn meer dan honderdduizend exemplaren van het boek verkocht en stond Nijkamp 28 weken in de top 10 van de New York Times-bestsellerlijst in de categorie Young Adult. In september verscheen de Nederlandse vertaling: 54 minuten.

Schietpartij

10:00 De directeur van Opportunity High School beëindigt haar toespraak en verwelkomt alle leerlingen voor het nieuwe semester.
10:02 De leerlingen staan op om naar hun klassen te gaan.
10:03 De auladeuren gaan niet open.
10:05 Iemand begint te schieten.

Vier jongeren

In 54 minuten staan vier jongeren centraal die aan hun laatste periode op de high school beginnen, om daarna uit te vliegen naar hun toekomst: Claire, Sylvia, Tomás en Autumn. Voor ieder van hen is het de vraag of zij, hun familie en hun vrienden zullen overleven.

Drie meisjes, één jongen. Twee bevinden zich in de aula en twee zijn toevalligerwijs om 10.00 uur om hun eigen redenen niet in de aula. Een van hen is de zus van de dader, twee van hen zijn ex-vriendinnen van de dader. De vierde hoofdpersoon is de tweelingbroer van een van hen. En zij hebben alle vier iemand om wie ze zich zorgen maken in de aula.

Bloedstollend

54 minuten volgt de jongeren ook precies die 54 minuten, minuut voor minuut. Een spannende formule, die het ook zeer goed deed bij de met een Emmy en Golden Globe bekroonde Amerikaanse televisieserie 24.

Het boek is minstens zo bloedstollend als die serie, of, als we de debuutroman van Nijkamp met een ander boek moeten vergelijken, minstens zo meeslepend als de literaire thriller Het meisje in de trein van Paula Hawkins.

Beklemmend boek

Doordat ieder detail uitgebreid en realistisch vertelt wordt, zit je als lezer ook in de high school en beleef je alles mee.

Een beklemmend, heftig boek waar je veel te laat van gaat slapen, omdat je het domweg in één ruk moet uitlezen. 

Marieke Nijkamp, 54 minuten. Uitg. Harpercollins Young Adult, 320 pp., pb., € 17,95, ISBN 978 94 0271 540 8

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.