fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

A dog’s purpose

Hettie van der Ven 2 juni 2017
image

“Wat is de betekenis van het leven?”, zo luiden de eerste woorden in A dog’s purpose. Bij deze vraag verwacht je als kijker wellicht een diepgravend psychologisch drama of een moeilijke spirituele verhandeling voorgeschoteld te krijgen, maar dat ligt even anders. De vraag wordt gesteld door een hond…

Door hond Baily welteverstaan, die later respectievelijk ook nog als viervoeter Ellie, Tino, Waffles en Buddy ten tonele verschijnt. A dog’s purpose is een laagdrempelige familiefilm, geschikt voor kinderen en hondenliefhebbers, maar wat minder voor iedereen met een kwetsbaar gebit. De film is werkelijk suikerzoet.

Vrienden voor het leven

Het eerste, royale deel van de film volgt het leven van golden retriever Bailey. Deze wordt door de achtjarige Ethan uit een bloedhete auto gered en daarna worden ze vrienden voor het leven.

Ethan speelt eindeloos met zijn hond, leert hem trucjes en laat hem in zijn bed slapen. Bailey op zijn beurt zorgt voor de broodnodige vrolijkheid en afleiding in Ethans leven. Hij beschermt zijn baasje en zoekt en passant een leuk vriendinnetje voor hem uit.

Reïncarnatie

Thuis is Bailey gewoon hond, maar af en toe richt hij zich als modern verlichter tot ons kijkers. “Mensen zijn gecompliceerd”, zo stelt hij, evenals “De zin des levens doorgronden is gewoon tijdverspilling.” Na een lang en mooi leven wordt het beestje ziek en sterft.

Maar… een beetje hond reïncarneert, zo leren we. Bailey komt terug als Ellie, de levensreddende politiehond, Tino, de gezellige kinderhond en Waffles, een geketende en genegeerde hond. Daarna volgt Buddy, die zeer aan Bailey doet denken, en ook Buddy’s baasje zorgt voor enige herkenning.

Positieve zoetsappigheid

A dog’s purpose is naïef, voorspelbaar en over de top sympathiek. De boodschap ligt er duimendik bovenop, en wordt aan het eind voor de zekerheid nog eens driedubbel herhaald: plezier maken, af en toe iemand redden en bovenal ‘in het hier en nu leven’, ”that’s a dog’s purpose”. Carpe diem al met al, aangevuld met aandoenlijke scènes.

A dog’s purpose is een leuke kinderfilm. Maar eigenlijk denk ik dat ieder mens op z’n tijd wel een Bailey, Buddy of Ellie kan gebruiken. Zo nu en dan is positieve zoetsappigheid heerlijk. 

Film: A dog’s purpose (2017), Verenigde Staten, 100 min. Regie: Lasse Hallström, met o.a. Josh Gad (de stem van alle honden), Dennis Quaid en K.J. Apa.