<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Boek

Barmhartigheid als prioriteit

KN Redactie 14 april 2016
image

Priester Marc Timmermans (1964) schreef een klein boekje over barmhartigheid. Het staat vol gedenkwaardige en brok-in-de-keel-quotes die de recensent markeerde met een post-it plakkertje. Toen het boekje uit was waren de post-it’jes op en was het boekje twee keer zo dik.

De auteur heeft deze warme inhoud zorgvuldig verstopt achter de saaie titel Johannes Paulus II en Franciscus: barmhartigheid als prioriteit. Dat zegt wel precies waar het over gaat, maar klinkt als een verhandeling over de grondwet of een beleidsvoornemen.

De grondwet van Gods barmhartigheid

Maar het gáát ook over de grondwet, de grondwet van Gods barmhartigheid die alles kleurt en leven geeft. En ja, paus Johannes Paulus II en Franciscus hebben die uitdrukkelijk als beleidsvoornemen gekozen en met stip bovenaan geplaatst. Timmermans beschrijft dat nuchter en zakelijk, maar saai is het zeker niet. Het borrelt van geloof, hoop en liefde.

Nazisme en communisme

Aan de hand van talloze citaten van ‘St.-JPII’ plaatst hij Gods barmhartigheid in onze tijd en de periode die eraan voorafgaat. Dat is de voorbije tijd van de grote geloofsafval en van de dood en verderf die de grote ideologieën van nazisme en communisme zaaiden teneinde hun utopieën te kunnen vestigen.

Oorsprong en doel

En dat is de huidige tijd waarin de mens losgeweekt is van zijn oorsprong en doel en aan de willekeur van de wereld is overgeleverd. In die wereld betekent ‘barmhartigheid’ nooit te zijn verwekt, nooit ter wereld te zijn gekomen of de dood als het leven lijden of nutteloos wordt. Het is wat JPII de ‘cultuur van de dood’ noemt, die gebaseerd is op het relativisme waartegen geen argument, geen leer, gewassen lijkt.

De schoen wringt

Timmermans omzeilt het, maar een tweede dreiging gaat uit van een godsdienst die God allereerst de ‘Barmhartige’ noemt, maar naarmate ze die redeloze god nauwgezetter volgt, meedogenlozer wordt en ‘barmhartigheid’ eveneens doden betekent. Steeds meer moslims voelen aan dat daar de schoen steeds onhoudbaarder wringt.

Op het eerste gezicht lijkt de Kerk ook daar, met haar oprechte wil tot dialoog, met lege handen te staan.

Barmhartigheid

Maar het antwoord is er en zwelt in de loop van de (kerk)geschiedenis steeds meer aan: barmhartigheid. Niet alleen preken, maar voor alles doen. Er is het getuigenis van het bloed, meer en heftiger dan ooit tevoren.

En er is het getuigenis van de barmhartigheid, waarvoor je eerst tot besef moet komen van Gods barmhartigheid voor jou en hoezeer je die nodig hebt. De schaamte van je zonde voorbij, zoals Timmermans schrijft, en vol dankbare vreugde over Gods diep besefte liefde. Zodat je er gewoon niet meer over kunt zwijgen en er wel van mee moet uitdelen.

Marc Timmermans, Johannes Paulus II en Franciscus: barmhartigheid als prioriteit. Uitg. Betsaida, 108 pp., pb., € 4,95, ISBN 978 94 91991 21 9. Bestellen: (073) 613 20 00, www.betsaida.org

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.