<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
image
Illustratie: Tomás Rico en Loreto Sales
Bijvoorbeeld

Een noodlottige missie naar de Zenta-pas

Michaël As 28 oktober 2023

“Toen ik naar Jujuy ging, trof ik daar een eerbiedwaardige, oudere priester aan, werkend voor de glorie van God en uit liefde voor de indianen. Met blote handen bouwde hij een kapel, want hij was de goddelijke eredienst zeer toegewijd. De mooie beelden en ornamenten in de kapel betaalde hij uit eigen zak. Deze priester was Pedro Ortiz de Zárate.”

In een klap schatrijk

De in 1622 in het noordwesten van Argentinië geboren Pedro trouwt op zijn zeventiende met de schatrijke Petronila, kleindochter van de Spaanse conquistador Francisco de Argañaraz. Daardoor behoort hij in een klap tot de rijksten van het land, bezit vele huizen, boerderijen en landerijen die zich uitstrekten tot in Bolivia.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Als hij 22 jaar oud is, wordt Pedro gekozen tot hoofd van de provincie. In tegenstelling tot vele Spaanse veroveraars heeft hij als bestuurder oog voor het welzijn van de oorspronkelijke bewoners.

Het noodlot slaat toe

Dan slaat het noodlot toe. Een plafondbalk valt op het hoofd van zijn Petronila. Zij sterft en laat Pedro, die nu meer dan ooit beseft dat alle aards bezit waardeloos is, met twee kinderen achter.

Hij vraagt zijn schoonmoeder om voor de kinderen te zorgen, schenkt haar zijn geld en alles wat blinkt en wordt priester.

Een missie zonder geweld

Wanneer conquistadores de indianen met geweld onder de Spaanse knoet willen brengen, roept hij dat hij dat wel zal doen. Niet met geweld, maar met de liefde van Christus.

“Na de heilige Mis gaan de missionarissen met hun belegeraars over Gods liefde praten”

De bisschop vraagt de Italiaanse jezuïet Giovanni Antonio Solinas met hem mee te gaan. De paters hebben immers veel ervaring met het bekeren van indianen.

De missiepost omsingeld

Op 18 oktober 1682 neemt Pedro afscheid van zijn parochianen en vertrekt met pater Giovanni en een groep indianen voor de lange reis vol gevaren. Ze steken de Zenta-pas over, gaan naar de oevers van de San Lorenzorivier en stichten daar de missiepost San-Rafael voor hun apostolaat onder de Chaco-indianen.

Een jaar later wordt de post omsingeld door zo’n vijfhonderd Tobas-, Mocovies- en Mataguayos-indianen, hun gezichten vol oorlogskleuren. Op de ochtend van 27 oktober 1683 vieren de missionarissen nog de heilige Mis om daarna met hun belegeraars over Gods liefde te praten.

In odium fidei

Door hun tovenaars opgehitst doden deze echter nog die middag met pijlen, speren en knuppels de missionarissen en achttien gelovigen. Na de slachting nemen de indianen de hoofden van hun slachtoffers mee om later uit de schedels te kunnen drinken.

Voor paus Franciscus was dit reden genoeg om zijn landgenoot Pedro Ortiz de Zárate en de Italiaan Giovanni Antonio Solinas, gestorven in odium fidei, in haat tegen het geloof, in 2022 zalig te verklaren.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.