<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Bijvoorbeeld

Keukenheilige

Michaël As 2 mei 2024
image
Illustratie: Tomás Rico en Loreto Sales

Ulrich Nisch en Klothilde Dettenrieder zijn zo arm dat ze niet eens mogen trouwen. Tot op een dag de kleine Franzieska zich aanmeldt… en dan moeten ze. Geld om voor de kleine meid te zorgen is er niet, waarop ze naar oma gaat.

Dienstmeisje

Op haar zestiende vertrekt de Duitse Franzieska naar Zwitserland om daar als dienstmeisje de kost te verdienen. Het geld stuurt ze naar huis om vader en moeder te ondersteunen. Wanneer zij op haar twintigste met wondroos in het ziekenhuis belandt, wordt ze daar door de Zusters van Barmhartigheid van het Heilige Kruis liefdevol verzorgd.

Als ze het ziekenhuis weer verlaat, loopt ze rechtstreeks naar het klooster van de zusters, treedt daar in en kiest als kloosternaam Ulrika – naar haar vader. Ze hoopte zich in de stilte terug te kunnen trekken om zo dicht bij God te zijn, maar het liep allemaal anders.

Lange tijd aanbidden

De zuster vinden al gauw een plek voor haar in de keuken, waar zij door alle drukte veelal de gemeenschappelijke gebedstijden misloopt. Maar als de avond valt gaat ze naar de kapel waar zij, al is ze nog zo moe, de dag niet zal afsluiten zonder Jezus lange tijd te aanbidden.

“Ik vond haar maar een domme zuster die alles verdroeg. Nu besef ik dat zij dit alles deed uit liefde voor God”

Niet alle religieuzen zijn heiligen. Op een dag ziet de keukenzuster die de pollepel zwaait hoe alle sla de afvalbak ingaat en er geen groente meer is voor de ruim honderd kloosterzusters. Briesend drukt zij met haar volle gewicht de ’schuldige’ zuster Ulrika tegen een kast.

Verdragen

Overstuur en vol tranen weet zuster Ulrika zich los te rukken. Ze rent de keuken uit naar de kapel. Korte tijd later keert ze weer opgewekt terug: “Ach, ze bedoelde het niet zo. Uit liefde voor onze Verlosser moeten we zoiets toch kunnen verdragen.”

Een van de andere zusters zei later: “Ik vond haar maar een domme zuster die alles verdroeg. Nu besef ik dat zij dit alles deed uit liefde voor God.” Wat was echter gebeurd? Tijdens het wassen van de sla was zuster Ulrika even weggelopen.

Tubercolose

De huisknecht, die de keuken was binnengelopen, had vrolijk fluitend met kokend water de voederbak van de hond boven de sla omgespoeld, waarop alle sla moest worden weggegooid. De knecht en de hond ontsnapten… zuster Ulrika niet.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

Begin 1912 werd bij zuster Ulrika tuberculose vastgesteld. Ze overleefde de ziekte niet en keerde op 8 mei 1913, na dertig jaar, naar haar Schepper terug. Tot ieders verbazing kwamen de mensen massaal bij haar graf bidden. Die stroom zou nooit meer ophouden.

Zalig verklaard

Na de medisch onverklaarbare genezing van de Duitse Hildis Burchard Gerhards verklaarde paus Johannes Paulus II in 1987 Ulrika Franzieska Nisch zalig.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.