<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
image
Illustratie: Tomás Rico en Loreto Sales
Bijvoorbeeld

Pools kruis

Michaël As 8 mei 2024

“Al slaan ze me dood!” De Tweede Wereldoorlog is voorbij, verslagen Duitse soldaten druipen met de staart tussen de benen naar het westen af en tegelijkertijd trekken triomferende Russische soldaten vanuit het oosten het land binnen.

Communisten

De ene onderdrukker maakt plaats voor de ander. Polen moet en zal nu communistisch worden. Voor de katholieke Kerk is daarin geen plaats. “Pastoor, de communisten hebben besloten u uit de weg te ruimen.”

Een parochiaan had de bijeenkomst van de Communistische Partij bijgewoond en daar was het besluit gevallen. Michał Rapacz heeft niet alleen vanaf de preekstoel het communisme veroordeeld, maar geregeld kwamen jongeren door zijn woorden tot inkeer en keerden zij zich van de partij af.

Evangelie verkondigen

De 41-jarige pastoor van Ploki vertelt de parochiaan dat hij als herder zijn schapen niet in de steek mag laten: “Tot mijn laatste snik blijf ik het Evangelie verkondigen en ben ik bereid mijn kruis te dragen.”

“Tot mijn laatste snik blijf ik het Evangelie verkondigen en ben ik bereid mijn kruis te dragen”

Op zondag 12 mei 1946 dringen kort na middernacht zo’n twintig man de pastorie binnen. Katarzyna Kutryba moet toekijken hoe haar broer aan een touw naar buiten wordt gesleept, hoort hem luid bidden: “Heer, moge Uw wil geschiede.”

Dodelijk getroffen

Op zijn knieën gedwongen moet Michał Rapacz een ronde maken om de kerk waarbij de mannen, als hij stilhoudt van de pijn, hun lusten op hem botvieren. Daarna vertrekt de groep richting het dennenbos. Mannen met geweren blijven achter om te voorkomen dat er alarm wordt geslagen.

Bij het bos houdt de groep halt. De priester wordt gedwongen met zijn gezicht naar een boom te kijken. Een eerste belager slaat hem op het achterhoofd. Een tweede houdt zijn pistool bij de slapen en schiet, waarop de priester dodelijk getroffen op de aarde neervalt. Om zeker te zijn dat hun slachtoffer dood is, volgt een tweede kogel in het voorhoofd.

Nooit gestraft

Die morgen wachten parochianen tevergeefs op hun priester. In hun ogen was hij een heilige. Alle avonden bracht hij lange tijd door voor het Allerheiligst Sacrament; hij had een schrift bij zich met daarin de noden opgetekend van alle zielen die aan zijn zorg waren toevertrouwd.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

Plaatsvervangend pastoor Leon Bzowski zou de gebeurtenissen voor de geschiedenis vastleggen. Ook de overheden stelden meteen een onderzoek in, wat echter niet meer was dan een show. Een tweede volgde in 1996. De namen van de daders werden nu genoemd, maar daar bleef het bij. In 2002 werd ook dat onderzoek stilgezet. De daders zijn nooit gestraft.

Zaligverklaring

Michał Rapacz zal op 15 juni als martelaar zalig worden verklaard.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.