<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Slachtoffer communisme wordt eind augustus zaligverklaard

KNA 28 februari 2024
image
Portret van Ján Havlík (1928-1965) door een onbekende schilder. Bron: Congregation of the Mission - cmglobal.org

Ján Havlík werd gearresteerd en gemarteld omdat hij ondergronds theologie studeerde tijdens het communistische regime. De paus erkende hem als martelaar. Hij wordt deze zomer in Slowakije zaligverklaard.

De katholieke Kerk in Slowakije heeft de datum bekendgemaakt voor de zaligverklaring van de religieus Ján Havlík (1928-1965), die door de paus als martelaar is erkend.

‘Getuige uit tijd van vervolging’

De zaligverklaringsmis voor Havlík zal plaatsvinden op 31 augustus in het bedevaartsoord Sastin. Dit werd aangekondigd door aartsbisschop Stanislav Zvolensky van Bratislava en het hoofd van de Slowaakse lazaristenprovincie, Tomas Brezani.

Namens paus Franciscus zal kardinaal Marcello Semeraro, hoofd van het Vaticaanse bureau voor de heiligverklaringen, naar Sastin komen voor de Mis. “Ján Havlík wordt zo een andere getuige uit de tijd van de vervolging van de Kerk door het communistische regime, wiens martelaarschap de Kerk officieel erkent”, zei aartsbisschop Zvolensky. Tsjecho-Slowakije was de toenmalige Oostblok-staat die de katholieke Kerk het zwaarst vervolgde; alle seminaries werden in 1950 met geweld opgeheven.

Het proces voor de zaligverklaring van Havlík werd tien jaar geleden gestart in het aartsbisdom Bratislava. Half december maakte de paus de weg vrij voor de zaligverklaring door het martelaarschap van de religieus te erkennen.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

Ondergronds

Havlík was op 15-jarige leeftijd toegetreden tot de missiecongregatie van Vincent de Paul, de lazaristen. Nadat de communisten de macht hadden gegrepen, begon hij zijn theologische studie ondergronds.

Een jaar later werden de geheime colleges ontdekt die Havlík samen met andere jonge mannen in Nitra volgde. De jonge lazarist werd veroordeeld tot vele jaren gevangenisstraf en dwangarbeid in een mijn wegens hoogverraad. In 1959 werd hij opnieuw veroordeeld voor het houden van religieuze vieringen en lezingen in de gevangenis en in werkkampen, waarin hij kritiek uitte op het regime.

Invalidenpensioen

Havlík werd pas in 1962 vrijgelaten uit de gevangenis. Hij was toen pas 34, maar getekend door martelingen en dwangarbeid kreeg hij een invaliditeitspensioen. De laatste drie jaar van zijn leven bracht hij door bij zijn familie en in het ziekenhuis. Op 27 december 1965 werd hij levenloos gevonden op een straat in Skalica.

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.