<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
image
Illustratie: Tomás Rico en Loreto Sales
Bijvoorbeeld

Hosties verstopt tussen de maïskolven: het verhaal van een martelaar van Guatemala

Michaël As 18 november 2023

Zomaar een boer schoffelt op zomaar een zomerse dag in 1995, zomaar ergens op het Guatemalteekse platteland, de dorre grond. De schoffel stuit op een steen, de boer tilt de zware massa op. Hij vindt een plastic zak, er zit een boek in. Nog net kan hij het gouden opschrift op de kaft lezen: Heilige Bijbel.

Heilige objecten begraven

Tussen 1960 en 1996 werden in de bergen van Quiché, land van de Maya’s, tienduizenden katholieke mannen, vrouwen, kinderen en ouderen vermoord. Als er bij jou thuis een Bijbel gevonden werd, had je geluk als je alleen maar gemarteld werd. Boeken en heilige objecten werden onder stenen begraven, waarop bloemen werden gezet. Maar alle geweld kon het geloof niet doven. Overal werd in het diepste geheim voorgelezen en gebeden.

“'Er komt een dag dat ze mij zullen vermoorden', zei Reyes Us Hernández in tranen tegen zijn kinderen”

Katholieken doodden katholieken. Regeringssoldaten en landeigenaren, die zichzelf katholiek noemden, vervolgden bisschoppen, priesters en gelovige boeren die door het communisme vergiftigd zouden zijn. Wie het geweld veroordeelde, was sowieso communist.

Een dappere catecheet

Een van die ‘communisten’ was Reyes Us Hernández. Als catecheet onderwees de in 1939 geboren Guatemalteek jong en oud. Was er iemand ziek, dan zorgde hij voor vervoer naar dokter of ziekenhuis. En kwam de patiënt weer thuis, dan regelde hij hulp. Daarnaast zette hij zich in voor de verbetering van arbeidstoestanden, maar dat niet alleen: ook moesten er goede wegen komen.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Tegen zijn kinderen zei hij op een gegeven moment: “Er komt een dag dat ze mij zullen vermoorden. Als dat gebeurt, moeten jullie blijven vechten en voor jullie moeder zorgen.” Daarop barstte hij in tranen uit: “Soldaten hebben mij bedreigd, maar ik ben niet bang… ik ben de Kerk altijd trouw gebleven en zie niet in hoe dat een misdaad is. Ik wil alleen maar het goede, ik doe geen mens kwaad.”

Schoten in de nacht

Missionaris Fernando Bermúdez herinnert zich hoe Reyes Us Hernández bij hem kwam: “Hij vroeg mij geconsacreerde hosties te verstoppen. Verborgen tussen maïskolven bracht hij vervolgens Onze-Lieve-Heer veilig naar een dorp op een dag lopen afstand. Hij wist dat hem een vreselijke dood te wachten stond als ze de hosties vonden, maar hij zei: ‘Ik mag die mensen niet het Lichaam van Christus onthouden!’”

Op 21 november 1980 hoorde hij ’s nachts lawaai en liep hij naar buiten, waar meteen schoten klonken. Dodelijk getroffen zakte Reyes Us Hernández ineen, daar waar 41 jaar eerder zijn wieg had gestaan. Daarop staken de moordenaars het huis in brand. Volgens zijn zoon en dochter waren het regeringssoldaten.

Zaligverklaring

Reyes Us Hernández werd in 2021 als een van Martelaren van Guatemala zaligverklaard.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.