<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
image
De zalige zuster Marie Hélène de la Passion (1839-1904) Illustratie: Tomás Rico en Loreto Sales
Bijvoorbeeld

Ook in India schijnt niet altijd de zon

Michaël As 10 november 2023

“Ik zal zo’n tien jaar oud zijn geweest toen ik op 21 mei over de kades van de haven van Nantes liep. Het angelusklokje klonk. Ik knielde onder de hoge bomen neer en zei tegen de hemel dat ik het kleine meisje was dat in de maand van Maria geboren was en dat ik beschermd en gezegend moest worden. Nog altijd voel ik, als ik hieraan terugdenk, mijn ziel zo intens met God verbonden.”

Een echt Mariakind

Hélène de Chappotin voelde zich een echt Mariakind. Geboren, gedoopt, eerste heilige Communie en vormsel, allemaal in mei. Haar grote liefde voor een andere heilige, namelijk Franciscus van Assisi, brengt haar naar de zusters clarissen, maar gezondheidsproblemen dwingen haar naar huis terug te keren.

“God vervulde mijn verlangen, met mijn kloosternaam werd de liefde voor mijn onbevlekte Moeder in mijn ziel gegrift”
- Zuster Marie de la Passion

Weer beter keert de Française echter niet terug naar de clarissen, maar treedt op advies van haar biechtvader in bij de congregatie van Maria Eerherstel.

Naar het verre India

Als novice wordt ze naar het verre India gestuurd, waar ze God vraagt dat haar liefde voor Maria toch maar mag groeien. Later zou ze vertellen hoe Hij haar verzoek inwilligde: “God vervulde mijn verlangen, want toen ik in mei als Marie de la Passion mijn geloftes aflegde, werd met mijn kloosternaam de liefde voor mijn onbevlekte Moeder in mijn ziel gegrift.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Korte tijd later wordt ze tot provinciaal gekozen en krijgt ze de leiding over drie kloosters. Maar ook in India schijnt niet altijd de zon. Marie houdt haar zusters voor dat contemplatief leven en werken van barmhartigheid hand in hand moeten gaan. De paters jezuïeten vinden echter dat de zusters binnen de muren van hun kloosters moeten blijven en besluiten het geschil op het scherpst van de snede uit te vechten.

Op bezoek bij de paus in Rome

De 33 zusters moeten een verklaring afleggen die hun provinciaal belast óf de gemeenschap verlaten. Wanneer moeder Marie de la Passion vertrekt om elders opnieuw te beginnen, gaan twintig zusters met haar mee.

Ze reist naar Rome, waar ze paus Pius IX vertelt over de slechte levensomstandigheden van vele jonge Indiase vrouwen, tot wie mannelijke dokters veelal geen toegang hebben. De paus hoort hoe aanbidding van het Allerheiligst Sacrament en liefde voor Moeder Maria de bron zijn van hun goede werken. Paus Pius geeft de nieuwe gemeenschap van Franciscanessen Missionarissen van Maria zijn zegen en moeder Marie de la Passion keert naar ‘huis’ terug.

Zaligverklaring

Wanneer Marie Hélène de la Passion op 15 november 1904 naar haar Schepper terugkeert, laat zij drieduizend zusters achter. Paus Johannes Paulus II verklaarde haar in 2002 zalig.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.