<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
image
Illustratie: Tomás Rico en Loreto Sales
Bijvoorbeeld

Vermoord met de rozenkrans in de hand

Michaël As 25 november 2023

“De glorieuze vlag van de Sovjets wappert al vijftien dagen boven Asturië”, zo kregen de deelnemers aan het Zevende Congres van de Communistische Internationale van 1935 in Moskou te horen. Stalin was ervan overtuigd dat Spanje het tweede land zou zijn waar de communistische revolutie zou zegevieren. Vier jaar eerder wonnen voorstanders van de monarchie nog met grote meerderheid de verkiezingen in Spanje. Tegenstanders organiseerden echter grote demonstraties in de steden en kranten eisten het aftreden van de koning, Alfons XIII vluchtte en de vrijmetselaarshaan kraaide victorie.

‘Spanje opgehouden katholiek te zijn’

In Málaga wordt het feest van Onze Lieve Vrouw van de Overwinning vervangen door missverkiezingen. Kerken en kloosters worden geplunderd en in brand gestoken en paters jezuïeten het land uit gezet. De socialistische premier Azaña verklaart triomfantelijk: “Vandaag is Spanje opgehouden katholiek te zijn.”

“Voor het organiseren van een katholiek congres in Madrid, wordt Luis Campos Górriz door gewapende mannen gearresteerd”

Regering na regering valt, tot socialisten, communisten en anarchisten zich verenigen onder het Frente Popular. In heel Spanje worden demonstraties gehouden. Mensen met de rode vlag met hamer en sikkel roepen: “Viva Russia!” Op 17 juli 1936 grijpt het leger in. Nationalisten en communisten bevechten elkaar op leven en dood. Katholieken – gewijden en leken – worden massaal vermoord.

Advocaat voor de mensenrechten

De in Valencia geboren Luis Campos Górriz had zich van jongs af aan ingezet voor de katholieke zaak. Gevormd door de paters jezuïeten leidde hij katholieke groeperingen en actiegroepen. Door zijn toedoen opende de universiteit van Valencia een kapel voor de studenten.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Na zijn afstuderen in 1934 opent hij een advocatenkantoor om voor de rechten van de mensen op te komen. Wanneer de jezuïeten het land moeten verlaten, wordt hij voorzitter van de Mariacongregatie. Een jaar later ontfermt hij zich op verzoek van de bisschop over de katholieke jeugd en vertelt hij jonge arbeiders over de sociale leer van de Kerk. Luis trouwt de schone Carmen Arreche Echeturía. De twee mogen op 5 juli 1935 een dochtertje in de armen houden, maar nog voor haar eerste verjaardag sterft zijn lieve vrouw.

De rust blijkt schone schijn

Wanneer de burgeroorlog uitbreekt, zoekt Luis onderdak bij zijn vader in het veiliger geachte stadje Torrente. De rust daar blijkt schone schijn. Op 28 november 1936 wordt hij door gewapende mannen gearresteerd. De kralen van de rozenkrans glijden door zijn vingers wanneer ze hem op de manege van Paterna doodschieten, omdat hij een katholiek congres in Madrid had georganiseerd.

Luis Campos Górriz werd in 2001 zaligverklaard.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.